Az év első 9 hónapját 5,7 százalékkal 167,8 milliárd forintra növekvő konszolidált árbevétel mellett (900 millió dollár, plusz 21 százalék) 20,3 százalékkal 28,541 milliárd forintra csökkenő üzleti, 39 százalékkal 26,605 milliárd forintra visszaeső mérleg szerinti eredménnyel zárta a Richter. A részvényenkénti eredmény 39 százalékkal 1427 forintra esett.

A harmadik negyedévben a Richter nem konszolidáltan - a várakozásoknak nagyjából megfelelően - 8,878 milliárd forint adózott profitot könyvelt el, 26,6 százalékkal kevesebbet a bázisnál.

Míg az anyavállalat és egyes magyarországi leányvállalatok forgalma csökkent, addig a külföldi leányvállalatok árbevétele nőtt, de pozitívan hatott a 2006. első féléve után felvásárolt és a konszolidációba bevont vállalatok forgalma is.

Forintban számolva a hazai értékesítési árbevétel 12,9 százalékkal 35,9 milliárd forintra esett, ám ezt az exportbővülés jócskán ellensúlyozta: a kivitel 12,3 százalékkal 131,9 milliárd forintra hízott. Az uniós export a negyedével nőtt - ezen belül a nyugat-európai kivitel 3,5 százalékkal apadt. A FÁK-piacokon és az USA-ban 6 százalékkal növelte eladásait a Richter, így a volt Szovjetunióba irányuló szállítások értéke 53 milliárd forint fölé, az Amerikába feladott áruk értéke pedig 14,9 milliárd forintra nőtt.

A mérlegfőösszeg 2007. szeptember 30-án 343,1 milliárd forint volt, ami 17,3 milliárddal magasabb a 2006. december 31-ei állománynál. A csoport pénzeszközei továbbra is jelentősek maradtak.

A Gedeon Richter Romania S. A. a leányvállalatán, az Armedica Trading S. R. L.-en keresztül, több gyógyszer-nagykereskedelmi és patikai társaságot is felvásárolt 2006-ban és 2007-ben. A Dita nagykereskedelmi vállalatcsoport felvásárlása 2007 első félévében fejeződött be, konszolidációba
való bevonása jelentős hatást gyakorolt egyes konszolidált adatokra, elsősorban az árbevételre. Az Armedica Trading S. R. L. megindította a nagykereskedelmi vállalatok és a patikai társaságok egy részének egyesítését. A már felvásárolt nagykereskedelmi társaságok egyesítése a Dita Import
Export S. R. L.-be történő beolvadásuk révén megtörtént, a fúziót 2007 júliusában a cégbíróság bejegyezte. A patikai társaságok egy részének egyesítésére 2007. negyedik negyedévében kerül sor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!