Úgy zártak az amerikai piacok tegnap ahogy nyitottak, mély mínuszokban álltak záráskor is az indexek, az S&P 500-as 12,75 pontos csökkenés után 994 ponton, a Dow Jones Industrial Average 96 ponttal lejjebb, 9241 ponton, a Nasdaq Composite 22,5 pont esés után 1969 ponton zárt. A szektorok közül a bankok vetettek véget a bika tombolásának, szektorindexük 4,3 százalékkal zuhant, a Bank of America közel 5, a Citigroup 6,3 százalékkal értékelődött le, a JPMorgan 3,4 százalékkal ért kevesebbet záráskor, mint egy nappal korábban. A kommentárok általában a közelgő Fed üléstől való félelmet és az eufória enyhülését jelölték meg az esés okaként, s emlékeztetnek, a márciusi mélypontok óta még mindig 50 százalékos az indexek nyeresége.Ugyanakkor számos jel mutat arra, hogy az emelkedés július eleje óta tartó hulláma ezzel az aktussal le is zárult. Egyrészt nem sikerült a piacnak az utolsó órában fordítani, sőt, enyhe napon belüli korrekciója is elolvadt, a "fordulós kedd" tehát teljes lefelé fordulatot mutat.

A piaci hangulatindikátorok már két hete extrém magas optimizmusról tanúskodnak. A chicagói tőzsdén az eladási opciók aránya a vételi opciókéhoz képest meglehetősen alacsony szinten áll, ami szintén arra utal, nem nagyon félnek a szereplők komoly eséstől, védtelenül állnak.A piac állapotát leíró McClellan oszcillátor (az emelekdő és csökkenő részvények számának 39 és 19 napos exponenciális átlagából számolt mutató) nulla alá fordult, ez pedig sokszor trendfordulót jelent. Persze nem kell azonnal az ördögöt a falra festeni, hiszen nulla alatt utoljára július elején járt, s az azóta bekövetkezett több, mint 10 százalékos rally után ráfér mindenkire egy kis pihenő, több technicista is felhívta a figyelmet, hogy az sem lenne tragikus, ha az S&P 500-as index visszatesztelné a 955 pont környékén sikeresen átvitt kitörés szintjét.Persze nem kell megfeledkezni a partvonalon álló befektetőkről sem, akik lemaradtak az emelkedésrő és a korrekcióra várnak, beszállási pontok után kutatva. A zászló most azonban úgy tűnik, nem a bikáknak áll.

S hogy minden éremnek két oldala van, mi sem mutatja jobban, hogy több technikai elemző is arra a fordított fej-vállak alakzatra hívja fel a figyelmet az S&P 500 grafikonján, melnyek nyakvonala 975 pont körül húzódik. Ha ez a szint nem esik el egy kisebb korrekcióban, akkor ők az ebből számított célárat 1200 pont fölé teszik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!