Nőttek a lakossági állampapír-befektetések

Az év első hónapjában 7 milliárd forinttal 2418 milliárd forintra emelkedett a lakossági állampapírok állománya a közel százmilliárdos PMÁK-lejárat ellenére is, miután a Féléves Kincstárjegyeket korábban nem tapasztalt havi mennyiségben vásárolták - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
MTI-Eco, 2015. február 19. csütörtök, 17:25
Fotó: Napi.hu

A négy-, hat- és tízéves futamidővel vásárolható, pénzpiaci kamatokon alapuló, ahhoz futamidőtől függően jelenleg 1,2, 2,0 és 2,5 százalék kamatprémiumot biztosító Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) 15 milliárd forintos növekedése kizárólag a lakosság vásárlásainak volt köszönhető.

A Babakötvények állománya 1 milliárd forinttal emelkedett az év első hónapjában. Az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 3 milliárd forinttal nőtt.

A Féléves Kincstárjegyek összes mennyisége minden eddigi havi eladást meghaladó mértékben, 4 milliárd forinttal bővült januárban. Ez lényegében kiegyenlítette a Kamatozó Kincstárjegyek 5 milliárd forintos csökkenését.

Az infláció felett 5 százalékos kamatprémiumot fizető, 2015/J jelű PMÁK (Prémium Magyar Államkötvény) 96 milliárd forint összegben járt le a hónap közepén. A januárban kapható, 3 százalékos kamatprémiumot biztosító PMÁK-ból viszont nagy mennyiségben, összesen 86 milliárd forint összegben vásároltak a kisbefektetők.

A kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok január végi 2418 milliárd forintos állományából a Kamatozó Kincstárjegyek 1084 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 33 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 358 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 545 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 387 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 11 milliárd forintot tett ki.

A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,5 milliárd euró volt január végén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK