Az acéltermékeknek az utóbbi hat hónapban tapasztalt, mintegy 50 százalékos áremelkedését megérzik a tőzsdei gépgyártó cégek is, ám az egyes társaságokat eltérő mértékben érintik a változások. A Linamar már első negyedéves gyorsjelentésében jelezte, hogy alapanyaghiány miatt egyik megrendelését nem tudta a tervezett időben teljesíteni, így az a második negyedévre húzódott. Furár György pénzügyi igazgató lapunk kérdésére elmondta, bizonyos alkatrészek beszerzése nehézzé vált, így a lényegében 99 százalékos készültségű termék egy-két kisebb alkatrészre várt márciusban. Azóta a nehézségek megoldódtak, ám a beszerzés továbbra sem mindig zökkenőmentes. Mint Ivanics János vezérigazgató lapunknak elmondta, az alapanyagpiac kiszámíthatatlan, az árak pedig jelentősen nőttek. Az emelkedés mértéke eddig 20–40 százalékra tehető a Linamar Hungary esetében. A NABI-nál a tavalyi 77,8 milliárd forintos üzemi költségből 39,7 milliárd volt alapanyag (a magyar számvitel szerinti, konszolidált beszámoló alapján), ám annak megállapítása gondot okoz, hogy ebből mennyi a vas és acél, hiszen az anyagköltségen belül sok a vásárolt részegység és alkatrész, melynek csak egy hányada alapanyag – mondta Bodor András társasági igazgató. A NABI is érzékelte az áremeléseket, illetve az arra irányuló beszállítói szándékot, amelyeket részben elfogadtak, részben visszautasítottak, illetve többnek a tárgyalása még nem zárult le. Beszerzési nehézség mindenesetre nem merült fel a magyarországi gyártás során. A NABI bízik benne, hogy az alapanyagárak emelkedése megáll és a folyamat visszafordul, miután a kínai kormány ígéretet tett az árrobbanást előidéző kínai gazdaság hűtésére; másrészt ilyen árszintek mellett minden bizonnyal új gyártókapacitások is belépnek majd. A Rábánál is érzékelhető, hogy az alapanyagárak emelkedésnek indultak, ám a győri társaságnak a DAM kiesése nagyobb problémát okoz – mondta kérdésünkre Deák Attila befektetői kapcsolattartó. A győri társaságnak most külföldről kell beszereznie az eddig Diósgyőrből vásárolt anyagokat, ám termelési fennakadást mindez nem okozott. A társaság már negyedéves gyorsjelentésében is utalt arra, hogy a világpiaci vas- és acélárak növekedését a Rába továbbhárítja vevőire, így „ennek jelentős begyűrűzését a Rába gazdálkodásába a menedzsment nem valószínűsíti”. Mivel a költségnövekmény már év eleje óta jelentős, a Rába folyamatosan próbálja azt érvényesíteni áraiban és ilyen jelegű megállapodásokat kötni vevőivel. Piaci elemzők mindazonáltal fölhívják a figyelmet arra, hogy az iparág még korántsem mászott ki a gödörből, a cégek forgalma nem emelkedett látványosan a tavalyihoz képest. A nyomott árrések mellett pedig bármilyen kis költségnövekedésnek jelentős hatása lehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!