A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 96,81 pontos, 0,20 százalékos csökkenéssel, 47 423,61 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 4,1 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

Hétfőn az általánosnál is jóval kisebb volt a forgalom a Budapesti Értéktőzsdén, miután az Egyesült Államokban kereskedési szünnap volt, és emiatt alacsony az aktivitás a nemzetközi részvénypiacokon - mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek. Eseménytelen nap volt, az OTP árfolyama esett nagyobb mértékben, a banki papír árfolyama június eleje óta negatív korrekciós fázisban van - tette hozzá a szakértő.

A Mol 2 forinttal, 0,08 százalékkal 2378 forintra csökkent, 397,5 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 130 forinttal, 0,81 százalékkal 15 960 forintra esett, forgalmuk 2,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1,0 forinttal, 0,24 százalékkal 425 forintra erősödött, forgalma 17,5 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 35 forinttal, 0,44 százalékkal 7905 forintra nőtt, a részvények forgalma 388,1 millió forintot ért el.

A BUMIX 3842,74 ponton zárt hétfőn, ez 12,22 pontos, 0,32 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdés után indexnyereséggel fejezték be a hétfői kereskedést az európai értékpapírpiacok, felfelé korrigálva kissé az elmúlt heti veszteségeiket - írta az MTI.

Az európai gyűjtőindexek közül az FTSE EuroFirst 300 index 0,29 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,35 százalékkal fejezte be magasabban a kereskedést. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,06 százalékkal erősödött hétfőn.

Londonban 0,58 százalékkal erősödött az FTSE-100 index. A londoni index erősödéséhez nagyban hozzájárult a Morrisons szupermarket lánc részvényének tíz százalékot meghaladó erősödése a Fortress Investment Group által vezetett befektetői konzorcium átvételi ajánlatának köszönhetően.

A frankfurti DAX 0,07 százalékkal zárt magasabban, a CAC-40 pedig Párizsban 0,22 százalékos pozitív eredményt ért el. Milánóban 0,63 százalékos, Madridban 0,45 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a hétfői tőzsdenap.

Az indexeknek bizakodásra okot adó makrogazdasági mutatók adtak lendületet az erősödéshez hétfőn. Júniusban 15 éve a legmagasabb szintre nőtt az euróövezet gazdasági aktivitása a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet kimutatása alapján.

Az olajár emelkedik, három éves csúcs közelében jár. Az OPEC tagországokat és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelőket összefogó informális együttműködés, az OPEC+ pénteken önkéntes termeléskorlátozási kvótájának részleges kivezetését tervezte az év végéig. Ennek értelmében augusztus és december között havi lépésekben összesen napi 2 millió hordóval növelnék a termelésüket. A kvótából a jövő évre fennmaradó részt pedig április helyett 2022 végére vezetnék ki. A megállapodást az Egyesült Arab Emírségek blokkolta, a tárgyalások így hétfőn is folytatódnak.

A Brent nyersolaj ára az európai kereskedési idő végén 0,93 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 76,88 dolláron, a WTI ára pedig 1,05 százalékkal ment fel 75,95 dollárra.

Az elmúlt héten a WTI ára 1,5 százalékkal emelkedett, a Brent ára viszont 1,0 százalékkal csökkent. A WTI ára már sorban a hatodik hetet tudja maga után áremelkedéssel, a Brentnek viszont hat hét alatt ez volt az első árcsökkenéses hete. Az év eleje óta a Brent ára 49 százalékkal, a WTI ára 58 százalékkal emelkedett.

A dollár-index 0,02 százalékkal emelkedett 92,25 pontra. Az eurót 1,1862 dolláron jegyzik, 0,01 százalékkal gyengébb árfolyamon. Az arany spot ára 1791,60 dolláron áll unciánként, ami 0,24 százalékos napi emelkedésnek felel meg.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!