Az FTSE-100 1,4, a DAX 1,1, a CAC-40 pedig 1,5 százalékos nyereséggel zárta a napot. A piaci optimizmusban nagy szerepe volt annak, hogy a görög parlament elfogadta a megszorító intézkedések részleteit is és így megkaphatja a csőd elkerüléséhez szükséges további részletet.

A görög ASE Composite index 1,1 százalékkal erősödött, amelyet a szerencsjáték-szervező OPAP SA 4 százalékkal, a közszolgáltató Public Power Corp. SA pedig 2,8 százalékkal húzott.

Elemzők a MarketWatch szerint azonban arra figyelmeztettek a görögországi döntéssel kapcsolatban, hogy a piacok kezdenek rájönni, hogy ez csak rövid távú megoldás egy hosszú távú problémára.

A bankszektor európaszerte a húzó ágazatok között volt, amelyben a Lloyds Banking Group 9,7 százalékkal rallyzott, miután a pénzintézet bejelentette, hogy további 15 ezer alkalmazottal csökkenti a cégnél dolgozók létszámát és a legtöbb nemzetközi piacról kivonul annak érdekében, hogy további 1,5 milliárd fontot (2,4 milliárd dollár) megspóroljon.

Emellett a Royal Bank of Scotland Group 4,6, a Barclays Plc 2,9 százalékos nyereséget könyvelhetett el csütörtökre, jelentősen hozzájárulva az FTSE-100 1,5 százalékos emelkedéséhez.

Csütörtökön nagyot , 11 százalékkal ugrottak a London Stock Exchange Group papírjai, miután a Wall Street Journal arról adott hírt, hogy a Nasdaq OMX Group az LSE megvételén gondolkodik. Az LSE egyébként szerdán vetett véget a kanadai TMX Grouppal folytatott fúziós tárgyalásoknak.

Németországban a Munich Re AG 1,8 és a Siemens AG 1,3 százalékkal húzta a DAX-ot, míg Párizsban szintén a pénzügyi szektor segített. Itt az AXA 2,7, a Natixis SA befektetési bank 3,2, a Société Générale pedig 2,8 százalékkal drágult.

Az európai részvényeket még egy amerikai makroadat is repítette: pozitív meglepetést okozott ugyanis a chicagói beszerzési menedzser index júniusi értéke. A hírt heves áremelkedés követte az amerikai részvénypiacokon is.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!