A pénteki amerikai munkaerőpiaci adatsor, illetve a korábban megjelent, vártnál gyengébb GDP-mutató után a piac számára az okozna igazi meglepetést, ha a Federal Reserve holnap még feljebb srófolná a jelenleg 5,25 százalékos alapkamatot. A Fed 2004 júniusa óta összesen 17 alkalommal emelt, a startvonalnál még 1,0 százalékon állt az irányadó ráta. A főbb devizákból álló kosárhoz viszonyítva a dollár közel kéthavi mélyponton állt a hétfői kereskedésben. Az euró délután 1,2870 körül járt, a keresztárfolyam utoljára június elején volt ilyen magasságban. A jen ezzel szemben gyengült az amerikai fizetőeszközhöz viszonyítva, részben a tokiói Nikkei-225 tőzsdeindex 2 százalék feletti esésének, részben pedig azon várakozásoknak betudhatóan, amelyek szerint a japán jegybank ezen a héten nem nyúl majd az irányadó kamathoz. A Bank of Japan a múlt hónapban emelt, amire hat éve nem volt példa. Miután a piac szinte biztos abban, hogy kedden a Fed nem nyúl a kamathoz, mindenki a kamatdöntéshez "járó" közleményre figyel majd. Amennyiben a kommentben az inflációs kockázatokra helyezik a hangsúlyt, az a további kamatemelési várakozások erősödéséhez, ezzel a dollár erősödéséhez vezethet.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!