A mai kereskedésben elsősorban a tegnapi spanyol leminősítéssel kapcsolatos hír beárazódása figyelhető meg a nyugat-európai piacokon, a fontosabb indexek 1-2 százalékos csökkenést mutatnak. A leggyengébben a görög tőzsde teljesít, ami persze nem meglepő, hiszen a választások kapcsán nyugtalanító fejlemények érkeztek:

A görög önkormányzati alkalmazottak szakszervezete sztrájkot tervez a jövő hétvégi választások idejére, ami állításuk szerint káoszt okozhat a választások lebonyolításában - jelentette be a szakszervezet egyik illetékese a Handelsblatt ma reggeli cikke szerint.

Az egyes ágazatok közül a ciklikus szektorok alulteljesítenek, az esést a pénzügyi és a nyersanyagszektor vezeti. A bankrészvények közül a Commerzbank több mint 3 százalékot esett, míg a Deutsche Bank 2, a BNP Paribas 2,2, a Credit Agricole pedig 2,3 százalékkal került lejjebb.

A nyersanyag kapcsolt részvények között a BHP Billiton több mint 3 százalékot esett, míg az olajóriás BP 1,3 százalékot veszített értékéből. A nyersanyag és energiaszektor teljesítményére a romló nemzetközi hangulat mellett az olaj árfolyamának csökkenése is rányomja bélyegét.

Az egyedi részvényeknél rövid említést érdemes a svéd ruházati kiskereskedelmi üzletlánc, a H&M, mely közel 2 százalékkal értékelődött le azt követően, hogy a Societe Generale tartásról eladásra minősítette le a papírokat.

A nap további része sok izgalmat nem tartogat, már ami a makroadatokat illeti, a nemzetközi makronaptár ugyanis üres. A hangulatot ennélfogva elsődlegesen az Európából érkező fejlemények befolyásolhatják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!