Az egész kontinensen irányadó tokiói Nikkei-225 index, gyér forgalom mellett, a kereskedés nagy részében negatív tartományban időzött, végül 0,01 százalékos mínuszban zárt. Szöulban a Kospi mutató 0,23 százalékkal nőtt. Az ausztrál S&P/ASX-200 index csaknem 0,80 százalékkal esett. A tokiói záráskor még nyitva tartó kínai indexek közül a hongkongi Hang Seng 0,45 százalékos pluszban volt, a sanghaji tőzsde összetett mutatója 0,20 százalékkal esett.

Az ázsiai piacok csak a jövő héten tudnak reagálni a pénteken magyar idő szerint délután fél háromkor érkező amerikai makrogazdasági adatra. A piaci várakozás szerint 180 ezer új álláshely jött létre augusztusban az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektoraiban a júniusi - nyolc hónapos csúcsot jelentő - 292 ezer és a júliusi 255 ezer után.

Az ázsiai tőzsdéket az sem befolyásolta, hogy előző nap az amerikai ipar teljesítményének a csökkenését jelezve, 50 pont alá süllyedt az ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI). A gyenge adat lejtőre küldte az amerikai dollárt. Sharon Zellner, az ANZ ausztrál bank vezető stratégája ugyanakkor felidézte: tavaly decemberben az amerikai tartalékbank - miután hét éven keresztül rekordalacsonyan tartotta az alapkamatot - úgy kezdte meg a kamatemelési ciklust, hogy az ISM feldolgozóipari BMI-je 48,0 ponton állt, és akkor már három hónapja nem haladta meg az 50 pontot.

A kőolaj árfolyama kissé korrigált. Az északi-tengeri Brent fajtából egy hordó (159 liter) 45,72 dolláron forgott, 27 centtel, 0,60 százalékkal drágábban, mint előző nap. Az amerikai WTI fajta nagyjából ugyanilyen arányban, 43,40 dollárra drágult. A hét eleje óta a Brent árfolyama 7 százalékkal, a WTI 8 százalékkal gyengült.

Az arany ára alig változott. Kora reggel 1312,70 dolláron állt egy uncia (31,1 gramm) azonnali szállításra. Az árfolyam kéthónapos mélypontról, 1301,91 dollárról kapaszkodott vissza előző nap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!