Obama az olajat is drágítja?

Kedden reggel ismét emelkedett a nyersolaj jegyzésára, azon spekulációkra, hogy a dollár gyengülhet az Obama-féle gazdasági csomag szenátusi elfogadásával.
NAPI Online, 2009. február 10. kedd, 11:53
Fotó:

A 827 milliárd dolláros élénkítő csomagon vélhetően még az aktuális héten befejezi a munkát a kongresszus, vagyis a hét végén már Barack Obama asztalán lehet a kész szöveg. A dollárban jegyzett nyersanyagok általában drágulnak az amerikai deviza gyengülésére.

Egy ilyen nagyságrandű állami élénkítő terv valószínűleg eleinte a zöldhasú gyengülését okozzák majd, tekintettel a kiadás hatalmas hiánynövelő és inflációs hatására. Ez viszont az olaj árát fölfelé mozdíthatja.

A New York-i árutőzsdén márciusi jegyzésre az olaj ára 1 százalékkal ismét a 40 dolláros szintre emelkedett, miután hétfőn még ennél nagyobb mértékben csökkent az ára.

Lefelé nyomhatja a fekete arany árát ugyanakkor az amerikai nyersolaj és finomított termék készletek bővülése, ami a kereslet csökkenésére vezethető vissza.

A kereslet idén globálisan kisebb lesz, mint tavaly a Nemzetközi Energiaügynökség, az OECD és az amerikai energiaügyi tárca szerint. Erre hivatkozva az OECD kedden jelentette be, hogy elhalasztja 35, a kitermelés növelésével kacsolatos projektjét. Az olajkartell márciusban ismét csökkentheti a kitermelést, hogy megtámassza az árakat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK