Októbertől lehet kereskedni az Aston Martinnal

Az Aston Martin sportautógyártó első nyilvános részvénykibocsátása (IPO) október elején lesz a londoni börzén - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:51
Fotó: AFP

A cég csütörtökön azt közölte, hogy a kibocsátási ár 17,50 font és 22,50 font között várható. Ennek alapján az Aston Martin piaci tőkeértéke mintegy 5,07 milliárd font (6,7 milliárd dollár, 1 font 364,63 forint). A végső beárazásra október 3. körül kerül sor.

Az Aston Martin részvényeivel a kereskedés október 8. körül kezdődik - közölte a cég csütörtökön. A vállalat mintegy 57 millió részvényét adják el. A gyártó legnagyobb tulajdonosai az olasz Investindustrial kockázati tőkebefektető társaság és az Investment Dar kuvaiti befektetési alap, kisebb részesedéssel a Mercedes-Benz anyacége, a Daimler is rendelkezik.

Az Aston Martin nagy összegeket költ új modellek kifejlesztésére. Egyebek között 2019 végére jelenik meg a cég első SUV autója (városi terepjáró) és a Forma-1 ihlette AM-RB 001 típus, aminek az ára felszereltségtől függően átlagosan mintegy 3 millió dollár lesz. A vállalat három éve döntött arról, hogy a dél-walesi St. Athanben építi meg második gyárát, ahol ezzel 750 új munkahelyet teremt. A walesi gyárban a DBX modellt gyártják majd 2019-től.

Az Aston Martin tavalyi bevétele több mint 1 milliárd dollár volt, nyeresége 244 millió dollár. Tavaly 5117 autót adott el a cég, 58 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és a legtöbbet 2008 óta.

A fotó forrása: Jacques Demarthon/AFP.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK