A közlemény ismerteti, hogy a szerződést a felek szeptember 9-én írták alá, és a rendelet kihirdetésével elkezdődhetnek a kutatási munkálatok a blokkban. A 4899 négyzetkilométer területű sivatagi blokk Omán nyugati részén, a szaúd-arábiai határ mentén helyezkedik el. Jó infrastruktúrával rendelkezik, közel az olajátadó és -export létesítményekhez.

A blokkban valószínűsített célrétegek geológiai potenciálját igazolja, hogy a közelben két korábbi felfedezés és egy termelő olajmező is található. Ezek a mezők szénhidrogénrendszer és szerkezettípus tekintetében a 66. blokkban azonosított szerkezetek analógiájának tekinthetők. Az előzetes becslések szerint a 66. blokkban a kockázattal nem súlyozott teljes várható kitermelhető készlet (P50) nagysága elérheti a 200 millió hordó olajegyenértéket (boe).

Miért fontos a Mol-nak az ománi projekt?

A vállalat stratégiája alapján a Mol egyre inkább az upstream szegmens felé növeli kitettségét. Ez jól látszik az elmúlt időszak upstream akvizícióiban is, Kazahsztánban például jelentős készleteket rejtő kutatási licenszet vásárolt a vállalat. A menedzsment előrejelzése alapján az upstream szegmens részesedése tovább nő majd a csoportszintű beruházási költségeken belül.

Mikor profitálhatnak az ománi projektből?

Az ománi kutatási projekt ténylegesen csak évek múlva járulhat majd hozzá a vállalat eredménytermeléséhez, középtávon pedig segíthet ellensúlyozni a kelet-közép-európai mezők kimerüléséből fakadó természetes kitermelés csökkenés negatív hatásait. A kutatási periódus 6 év, amely két fázisból áll (4+2 év). Az első fázis tervezett munkaprogramja geológiai- geofizikai munkákat, szeizmikus méréseket és két kutatófúrás mélyítését tartalmazza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!