A német ZEW gazdaságkutató intézet és az Erste Bank immár több mint két éve havonta több tucat tőkepiaci szakember körében készít felmérést a Kelet- és Közép-Európai gazdaság kilátásairól alkotott véleményükről, s a régiós tőzsdék általuk várt teljesítményéről. A legfrissebb, augusztusban publikált elemzés szerint már a szakemberek 51,1 százaléka várta azt a július közepént zárult körkérdés során, hogy a BUX index emelkedni fog a következő hat hóbnap során és mindössze 17 százalékuk vélte úgy, hogy csökkenni fog értéke.

A magyar piaccal kapcsolatban ráadásul optimistábbak voltak, mint a régió egészét tekintve, hiszen az Erste Bank által számított régiós NTX indextől csak 50 százalékuk várt emelkedést, a csökkenést várók aránya 23,8 százalék volt.A szakembereket egyébként a régióban krónikus optimizmus jellemzi, az emelkedést várók aránya a felmérés történetében a BUX-ra voantkoztatva még soha nem ment 36 százalék alá, a minimumot 2008 februárjában érte el az arány.


Forrás:ZEW, Erste Bank

A pesszimisták tábora ennél kisebb csak a májusban volt ennél alacsonyabb, kevesebb mint 15 százalék. Az ekkori felmérést április közepén zárták le, tehát bármit is vélt akkor az átlagos befektető, a szakemberek körében általános volt a meggyőződés, csak emelkedés jöhet. Ugyanakkor a tőzsdei szakemberek a jelek szerint nem sokban különböznek az átlagos befektetőtől, jellemzően trendkövető magatartást tanúsítanak, azaz ha nagy emelkedésen van túl a piac, akkor nő az optimisták száma, ha viszont esik, akkor a pesszimisták tábora gyarapszik.

A tavaly szepemberben publikált és augusztusban készült felmérés során, tehát az összeomlás előtt alig másfél hónappal még a szakemberek több mint 60 százaléka hitt abban, hogy a következő fél év a bika jegyében fog eltelni a régiós piacokon, így a Budapesti Értéktőzsdén is. A medvehívők aránya akkor két hónapig nagyon alacsony szinten, 15 százalék alatt volt. Így a hangulatindikátorral nem árt óvatosan bánni.

Erősebb forint, alacsonyabb kamatok

A válaszadók ugyanakkor óvatosabbak voltak a forint várható árfolyam alakulásával kapcsolatban. 39,6 százalékuk vélte úgy, hogy az erősödik majd az euróval szemben, ez 3,9 százalékpontos csökkenés az egy hónappal korábbi állapothoz képest. A magyar deviza leértékelődésében 22,9 százalékuk hitt, ami szintén csökkenést jelez, 37,5 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint nem változik jelentősen az euróval szembeni kurzus.

A piaci szakemberek többsége hisz a rövid és a hosszú hozamok csökkenésében. A rövidtávú kamatok mérséklődését 70, a hosszú hozamok esését 56 százalékuk tippeli.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!