Ömlik ki a tőke Kínából - növekszik az aggodalom

Minden eddiginél gyorsabb ütemben távozott a tőke Kínából augusztus folyamán.
Napi.hu, 2015. szeptember 25. péntek, 13:45
Fotó: Reuters

A Bloomberg számításai szerint összesen 141,66 milliárd dollárnyi tőke távozott augusztus folyamán Kínából, meghaladva a júliusban mért szintén rekordmértékű 124,62 milliárd dollárt - jelentette a pénzügyi hírügynökség.

A tőkekivonást gyorsíthatta a kínai jegybank (PBOC) augusztus eleji döntése, amellyel leértékelte a jüant, ez világszerte esést váltott ki a nyersanyagárakban, a részvényárfolyamokban és a feltörekvő piaci devizák árfolyamaiban - emlékeztet a hírügynökség. A legnagyobb aggodalmam az, hogy ha Kína szabadabbá teszi a tőkeáramlásokat, akkor még több tőke fogja elhagyni az országot - mondta Huang Yiping, pekingi egyetem tanára, aki a PBOC tanácsadójaként tevékenykedik. Ha a jövőben folytatódik a tőkekiáramlás, az további leértékelési nyomást jelent a jüanra nézve - tette hozzá.

A PBOC elemzési osztályának vezetője ugyanakkor egy mai sanghaji konferencián annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenlegi tőkekiáramlás csupán átmeneti jelenségnek tekinthető. Igaz, a gazdaság lassulása, a növekvő adósságállomány és a tőzsdei kilengések rövidtávon további pánikhelyzeteket idézhetnek elő a befektetők körében, azonban megerősítette a hivatalos álláspontot, amely szerint a jüan gyengesége rövidtávú jelenség, s a deviza árfolyama nem fog folyamatosan lefelé tartani.

A Goldman Sachs eközben a Bloomberg által becsültnél is magasabbra teszi az augusztusi tőkekiáramlás mértékét, ők azzal számolnak, hogy a hónap folyamán mintegy 178 milliárd dollár távozott az országból. Ennek egyik forrása az lehet, hogy a kínai cégek jelentősen csökkentették külföldi devizában fennálló tartozásaikat, s ezeket megpróbálják az időközben kedvezőbbé vált jüan alapú hitelekkel kiváltani - írják a befektetési bank szakemberei.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.09.25 23:43

Tegyük hozzá: Kanada valóban gazdag ország, tele olajjal, arannyal, és ezerféle más ásványkinccsel. Csak ki kéne termelni, ezért tárt karokkal várnák a dolgozni tudókat és akarókat. Az ilyeneknek 5 éves szerződést, házat, kocsit adnak, ahogy aláírják a munkaszerződést. Gondoljunk bele: megérkezünk Kanadába valahonnan a világ másik végéről, kevés pénzzel, állást keresve, a legutolsó güri melónak is örülnénk, és akkor azt mondja valaki, hogy kocsi, lakás, havi 3-6-x ezer dollár, csak írd alá ezt itt. És nem kell halálra dolgoznod magad, az olajipar a leglazább, ott tapasztalatom szerint 7-8 alkalmazottból csak egy dolgozik egy időben, a többi safety-s, QC-s, azaz munkavédelmi, minőségi, stb. ellenőr, magyarul: semmit se csinál, de azt jó pénzért.

Persze akinek büdös a munka, aki csak a segílyért ment oda, aki nem hallott arról, hogy a párnagyáros Kohn bácsi is libatoll-gyűjtögetéssel kezdte a karrierjét - annak ott is felkopik az álla, mint bárhol a világon.

(Vole: ha a fentiekből bárki magára ismer, az kizárólag csak a véletlen műve. Ha ha ha)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2015.09.25 23:01

@MLB2014: Latom elokerultel, mar hianyoltalak :)

pluralpista haveroddal egyutt talan valtoztatnotok kene szanalmas eleteteken, mert latom a sajat nyomorotkon kivul mast nem tudtok elkepzelni. Nembaj, jokat rohogok a hulyesegeiteken :)

Azt azert jo latni, amikor az ilyen idiotak egymasra talalnak. Mostmar bevehetitek ezt az eszelos hulyet is, pont illik hozzatok.

Gondolom szokas szerint a temahoz megint nem akarsz hozzaszolni. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.09.25 21:41

@MLB2014: Tegyük hozzá: nagyravágyó hősünk Kanadában mostanában a szintén oda "emigrált" kreol honfitársaink ezreivel együtt áll sorba a segílyért, így rontva tovább hazánk megtépázott hírnevét arrafelé.


Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.09.25 20:58

@eszelos: " 'mlb haverod epp eleg nekunk '

Probállak megérteni te idióta. Mit szerettél volna írni?"

Rám haragszik annyira. :D
Ékezetet ne várj tőle. Itthonról le kellett taposnia, nehogy éhen haljon. Londonba próbált szerencsét(mosogatott), ott is megbukott, most kanadában sikertelenkedik.
Ezzel a tahó primitív stílussal csodálkozik h nem boldogul sehol.
Ez a rövid története. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.09.25 20:20

@Pluralista:
Egy frászt, tévedsz, Amerika tekintélye hatalma soha nem volt ilyen nagy.
Csak a magadfajta csőlátok nem látják.
Ki ..... széllel szemben? Ti és Orbán, de még ezt sem veszitek észre!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html