A Bloomberg számításai szerint összesen 141,66 milliárd dollárnyi tőke távozott augusztus folyamán Kínából, meghaladva a júliusban mért szintén rekordmértékű 124,62 milliárd dollárt - jelentette a pénzügyi hírügynökség.

A tőkekivonást gyorsíthatta a kínai jegybank (PBOC) augusztus eleji döntése, amellyel leértékelte a jüant, ez világszerte esést váltott ki a nyersanyagárakban, a részvényárfolyamokban és a feltörekvő piaci devizák árfolyamaiban - emlékeztet a hírügynökség. A legnagyobb aggodalmam az, hogy ha Kína szabadabbá teszi a tőkeáramlásokat, akkor még több tőke fogja elhagyni az országot - mondta Huang Yiping, pekingi egyetem tanára, aki a PBOC tanácsadójaként tevékenykedik. Ha a jövőben folytatódik a tőkekiáramlás, az további leértékelési nyomást jelent a jüanra nézve - tette hozzá.

A PBOC elemzési osztályának vezetője ugyanakkor egy mai sanghaji konferencián annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenlegi tőkekiáramlás csupán átmeneti jelenségnek tekinthető. Igaz, a gazdaság lassulása, a növekvő adósságállomány és a tőzsdei kilengések rövidtávon további pánikhelyzeteket idézhetnek elő a befektetők körében, azonban megerősítette a hivatalos álláspontot, amely szerint a jüan gyengesége rövidtávú jelenség, s a deviza árfolyama nem fog folyamatosan lefelé tartani.

A Goldman Sachs eközben a Bloomberg által becsültnél is magasabbra teszi az augusztusi tőkekiáramlás mértékét, ők azzal számolnak, hogy a hónap folyamán mintegy 178 milliárd dollár távozott az országból. Ennek egyik forrása az lehet, hogy a kínai cégek jelentősen csökkentették külföldi devizában fennálló tartozásaikat, s ezeket megpróbálják az időközben kedvezőbbé vált jüan alapú hitelekkel kiváltani - írják a befektetési bank szakemberei.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!