OMV-Mol: "egyikük vérző orral fog távozni"

Az OMV és Mol közötti harc tegnapi fordulójét részletesen tárgyaló osztrák lapok töbnyire egyetértenek abban, hogy a politikát nem lejhet kizárni az ügyből, másfelől megjósolhatatlan, hogy mi lesz a küzdelem kimenetele - írja összefoglalójában az MTI-Eco.
NAPI Online, 2007. szeptember 26. szerda, 12:02
Fotó:

A Die Presse konzervatív lap kommentátora abból indul ki, hogy baráti fúzióra gyakorlatilag semmi esély. "Bármennyire irtózzon is az OMV vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer az "átvétel" szó használatától, ez az egyetlen lehetőség, hogy közös fedél alá hozza a két céget. Pontosan ez is a szándéka. És vele együtt az osztrák politikai vezetésnek is. Ruttenstorfer magyar ellenfele, Hernádi Zsolt Mol-vezér viszont a lehető leghevesebben ellenáll az átvételnek. Ő is élvezi a politika támogatását. Hernádi valószínűleg ugyanúgy tudatában van az OMV-Mol egyesülésből fakadó előnyöknek. De a magyarok nem akarják a másodhegedűs szerepét játszani, és átengedni a hatalmat az osztrákoknak. Mindkét oldal olyan messzire ment már el, ahonnan nincs visszaút. Az egyikük vérző orral fog távozni..." - írja a lap.

A liberális Der Standard újság elemzője szerint a célul kitűzött egyesülés mélyen politikai ügy is. Cikkében kifejti, mi történne, ha egy külföldi cég "meghívná" az OMV osztrák gáz- és olajipari konszernt, hogy szolgálatkészen vesse alá magát neki. Az amúgy egymással folyton marakodó kormányzó és az ellenzéki pártok garantáltan egységesen lépnének fel ebben az ügyben: a próbálkozást feltétlenül meg kell akadályozni, az OMV-nak osztrák kézben kell maradnia. A szerző úgy tartja, az összevonás a részvényesek számára bizonyára haszonnal járna, a fogyasztókéra már kevésbé. "Jelenleg azonban minden függőben van. A budapesti kormány beleegyezése nélkül semmi sem történhet, legalábbis nem egyhamar. A kormány vétójoggal rendelkezik, ami a Mol-nál érvényben lévő szavazati korlátot illeti. A megkötés státusa azonban bizonytalan, mert nem EU-konform. Mindenesetre az OMV-nak mély lélegzetet kell vennie, ha az átvételre tett kísérletéből győztesen óhajt kikerülni" - teszi hozzá a Der Standard cikkírója.

A WirtschaftsBlatt gazdasági lap kommentátora már kedd este közzétett írásában úgy ítélte meg, hogy mindaddig, amíg a Mol menedzsmentje maga mögött tudhatja a kormány (és az ellenzék) támogatását, az átvétel szinte lehetetlen. Megjegyezte, hogy a kormány akár törvénnyel is kész megakadályozni az OMV kísérletét a Mol bekebelezésére. "Az, hogy Bécs ebben az ügyben fellármázza az EU-bizottságot, következetes lépésnek tekinthető Ausztria részéről. Egy OMV-ellenes törvény nem fog tetszeni a brüsszeli hatóságoknak. Mindez azonban csak azt jelzi, hogy mennyire bonyolult a helyzet. A végén fog kiderülni, hogy a feltehetően évekig elhúzódó csatában ki bírta jobban idegekkel" - hangoztatta.

A Kurier című független napilap kommentátora aláhúzta, hogy Ausztriában ugyanolyan heves ellenállást és felzúdulást váltana ki, ha fordított lenne a helyzet, és a Mol akarná lenyelni az OMV-t. "A nagy ipari cégek tulajdonlását illetően a protekcionizmus, amelynek elméletileg a belső piac létrejöttével meg kellett volna szűnnie, EU-szerte él és virul - sőt jobban, mint valaha. Ha az OMV tovább fokozza a nyomást a Mol megszerzésére, a puska könnyen visszafelé sülhet el" - figyelmeztetett.

A tekintélyes svájci újság, a Neue Zürcher Zeitung - tényszerűen beszámolva az OMV szándéknyilatkozatáról és az arra adott magyar válaszról - két megjegyzést fűzött az ügyhöz. Egyrészt kérdésesnek minősítette, hogy az OMV-nak sikerülhet megbuktatnia a Mol-nál érvényben lévő szavazati jog korlátozását azzal, hogy közvetlen párbeszédet kezd a magyar konszern független részvényeseivel a javasolt összeolvadásról. Másrészt nem tartotta valószínűnek, hogy a Mol-t körülvevő fal belátható időn belül ledőlhet, mivel a magyar cég kétségbe vonja azt az üzleti érvelést, amely egy nagy közép-európai energetikai konszern létrehozását részesíti előnyben, különös tekintettel a gyorsan növekvő közép- és kelet-európai piacokra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK