A Reuters hírügynökség tengeri szállítmányozók és olajpiaci kereskedők körében végzett felmérése alapján az valószínűsíthető, hogy az OPEC márciusi termelése napi 30,40 millió hordó volt, napi 280 ezer hordóval kisebb a februárinál és 2015 óta a legalacsonyabb.

A márciusi termeléscsökkenés jelentős részben annak hatására következett be, hogy a szervezet legnagyobb olajtermelője, Szaúd-Arábia a múlt hónapban egymaga napi 220 ezer hordóval, napi 9,90 millió hordóra fogta vissza a termelését.

QP | Quality Placement

A Reuters felmérése szerint Venezuela olajtermelése is jelentősen visszaesett, napi 150 ezer hordóval, napi 900 ezer hordóra zsugorodott - írta az MTI.

Az OPEC és az azon kívüli szövetségeseit tömörítő OPEC+ csoport december elején arról döntött, hogy az októberi termelést alapul véve, január 1-től együttesen napi 1,2 millió hordóval fogja vissza kitermelését fél évig az olajpiac és az árak stabilitása érdekében.

Az OPEC napi 800 ezer hordóval, a szervezeten kívüliek pedig napi 400 ezer hordóval fogják vissza a termelésüket, ezen belül Oroszország napi 228 ezer hordó termeléscsökkentésre tett ígéretet.

Az OPEC által vállalt termeléscsökkentés 11 tagországra vonatkozik a 14-ből, Irán, Líbia és Venezuela termelését nem veszik figyelembe.

A 11 tagország együttes márciusi termelése a becslések szerint napi 25,65 millió hordóra esett a februári 25,93 millió hordóról.

Hétfőn, röviddel 16.30 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 89 cent, 1,32 százalék emelkedéssel, 68,47 dolláron állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!