Óriási befektetői érdeklődés az ír államkötvény-aukción

A nemzetközi felügyelet alól kikerülve sikeresen tért vissza Írország a tőkepiacra; kedden óriási volt a befektetői érdeklődés a tízéves ír államkötvény iránt.
MTI-Eco, 2014. január 7. kedd, 15:43
Fotó: Napi.hu

A dublini kormány 3-4 milliárd euró (900-1200 milliárd forint) értékben akart eladni a papírból, amelyre több mint 14 milliárd euró (4200 milliárd forint) értékű ajánlat érkezett. Az átlaghozam számítások szerint 3,53 százalék lesz.

Az új ír államkötvény iránti rendkívüli kereslet hatással volt más hozamokra is: a másodpiacon nyolcéves mélypontra, 3,27 százalékra csökkent a tízéves ír állampapír hozama, és csökkentek a spanyol és a görög hozamok is.

Írországot 2010-ben az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 85 milliárd eurós mentőöve mentette meg az államcsődtől, miután az ingatlanpiaci buborék kipukkanása megingatta az ország bankrendszerét. Dublin december 15-én hivatalosan is kikerült a trojka felügyelete alól.

Az ír munkanélküliség 12,5 százalékra csökkent tavaly a 2012-ben mért 15,1 százalékos csúcsról, és 2015-ben várhatóan sikerül leszorítani a hazai össztermék (GDP) 3 százalékára az államháztartási hiányt. Az államadósság ugyanakkor továbbra is Írországban az egyik legmagasabb az Európai Unióban, a GDP 124 százaléka.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.01.07 19:11

20 millió ír származású él az USÁ-ban ,és nem is csórók.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html