Hamarosan hatalmas vételi erővel rendelkező befektető jelenhet meg a feltörekvő országok részvénypiacain, a világ legnagyobb intézményi befektetője, a japán állami nyugdíj befektetési alap (GPIF) ugyanis ilyen értékpapírok vásárlását tervezi - tudósított a Financial Times. A lépésre a lap beszámolója szerint azért kerül sor, mert a várhatóan növekvő kifizetési kötelezettségek, valamit az elképesztően alacsony szinten tartózkodó kötvényhozamok miatt az alap más, nagyobb hozammal kecsegtető befektetéseket keres. Az alap bejelentése szerint mér kiválasztott hat alapkezelőt, hogy megkezdjék az alap tőkéjének feltörekvő piaci részvényekbe történő befektetését.

Takahiro Mitani, az alap elnöke egy évvel korábbi nyilatkozatában jelezte először a brit pénzügyi lapnak, hogy a GPIF tőkéjének - amely összesen 1,36 ezer milliárd dollárra rúgott - legnagyobb hányada hazai kötvényekben parkol, s külföldi befektetések után néznek. Mint mondta az ott elérni remélt magasabb hozamok segíthetnének fedezni a világ leggyorsabban öregedő társadalma által támasztott növekvő kifizetési igényeket.

A japán részvények nem biztosítottak megfelelő hozamot az elmúlt 20 évben, s most úgy tűnik, a többi fejlett ország részvénypiaca is hasonló pályát készül befutni - mondta Taro Ogai, a tokiói Towers Watson befektetési tanácsadó cég elnöke a lapnak. Ha tehát hozamra vágynak, azt máshol kell keresni - tette hozzá.

Kép: A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

A GPIF lépése hasonló ahhoz, mint amivel a japán vállalatok próbálkoznak az elmúlt években, azok is folyamatosan próbálják növelni kitettségüket a nagyobb növekedési potenciállal rendelkező piacok felé. A vezető japán pénzügyi lap, a Nikkei értesülései szerint az alap az első bevásárlásokat viszonylag óvatosan hajtja majd végre, összesen 100 milliárd jen értékben terveznek szemezgetni a feltörekvő piaci részvényekből (az alap tőkéje 108 ezer milliárd jen volt tavaly év végén.)

Elemzők szerint az GIPF alapkezelőinek jó néhány negyedévben kell majd pozitív hozamot produkálniuk az új eszközosztályban, mielőtt megkezdődhetne az igazi átcsoportosítás a hazai kötvényekből. Ez utóbbi volt ugyanis az az egyetlen eszközosztály az elmúlt években, amely pozitív hozamot volt képes produkálni az alap számára.

A kiválasztott alapkezelőkkel szemben az elvárás az, hogy megverjék a 21 ország részvénypiacát követő MSCI Emerging Markets Indexet. A GIPF 2010 márciusában publikált befektetési stratégiája szerint a kívánatos eszközsúlyok az alap portfólióján belül a következők lennének. Kétharmad részben hazai kötvény, 11 százalék japán részvény, 8 százalék külföldi kötvény és 9 százalék külföldi részvény.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!