Miközben a befektetők többsége - többek közt az egyiptomi, tunéziai, algériai események hatására - kivonja tőkéjét a feltörekvő gazdaságokból Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group elnöke szerint a politikai változások potenciális befektetési lehetőségeket kínálnak - írta a MarketWatch. Mobius úgy fogalmazott: hosszabb távon gondolkodni, a jelenlegi környezet kiváló lehetőséget ad felvásárlásokra, a pánikszerű eladások alacsony árakat eredményeznek. Más befektetők azonban nyilvánvalóan nem hajlandóak kockáztatni, a feltörekvő piaci részvényalapok tőkekiáramlása 2008 óta a legmagasabb szintet érte el a február másodikával végződött héten. A feltörekvő és az úgynevezett határzóna (frontier market) piacok kockázatait Mobius is elismeri.

A politikai zűrzavar még nem ért véget - mondta, hozzátéve: több bizonytalansági tényező mellett azonban a feltörekvő, de különösen a határzóna piacok körül elegendő pénz áll rendelkezésre, amely az idő előre haladtával a piacstabilizálás felé fog hatni. Mobius cége régóta rendelkezik egyiptomi befektetésekkel, a jelenlegi helyzetben pedig úgy fogalmazott: "Biztosan nem adunk el semmit". Mobius egyenesen a fejlődés lehetőségét látja az egyiptomi és közel-keleti eseményekben, szavai szerint "az ilyen események jönnek mennek", amire példaként hozta fel Thaiföld esetét, ahol tavaly - miközben mások a politikai tiltakozások miatt rohamszerűen vonták ki pénzeiket - Mobiusnak jól fizetett a maradás (az MSCI Thailand Investable Market Index az elmúlt 12 hónapban 54 százalékos emelkedést ért el.

Az egyiptomi befektetések előnyei között említette Mobius az ország kiemelkedő stratégiai helyzetét a régióban, emellett a fiatal, képzett lakosságot, illetve a közeledő reformokat is. Mindezek alapján hosszú távon csak optimistán szemlélhetjük Egyiptom helyzetét - tette hozzá. Mobius bankokban, iparvállalatokban, telekommunikációs, illetve építőipari cégekben rendelkezik érdekeltséggel az országban. Hasonlóan pozitívan ítéli meg a közel-keleti piacokat, amelyek véleménye szerint hosszú távon továbbra is vonzó befektetési célpontot jelentenek, de az úgynevezett BRIC-országok (Brazilia, Oroszország, India és Kína), illetve Thaiföld is Mobius ajánlatai között van. Brazília bőséges erőforrásokkal rendelkezik, emellett fogyasztói piaca is dinamikusan bővül. Ezzel szemben India kiemelkedő fogyasztási potenciállal, de korlátozott erőforrásokkal, Oroszország pedig erőforrásokban bővelkedik, de fogyasztói oldalon kisebbek a lehetőségek - magyarázta Mobius. Thaiföld véleménye szerint a megfelelő ütemben növekedik, itt leginkább a bankszektort, egyes feldolgozóipari területeket, a vegyipart és az olajszektort ajánlja befektetésre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!