Ami a makrohíreket illeti az eurózónában év/év alapon 2,1 százalék lett az augusztusi infláció, megegyezően az előzetes adattal. Az Európai Központi Bank (ECB) 2 százaléknál húzta meg a határt; júliusban még épp hogy sikerült alatta maradnia a valutauniónak. Júliusban váratlan visszaesés következett be a francia ipar termelésében - havi összevetésben 1 százalékkal csökkent a júniusi 1 százalékos növekedés után. A tavaly júliusitól 0,7 százalékkal maradt el a kibocsátás. A termelés a 0,7 százalékos emelkedést regisztráló építőipar kivételével minden ágazatban visszaesett. A legnagyobb eséseket a biztosítószektor papírjai regisztrálták, miután a svájci Swiss Life betegbiztosító a vártnál sokkal súlyosabb első féléves veszteségekről számolt be és további munkaerő-leépítéseket helyezett kilátásba, hogy újból eredeti, biztosítói tevékenységi körére koncentrálhasson. Svájc legnagyobb betegbiztosítója, a Swiss Life kedden megerősítette, hogy kötvénykibocsátással 1,2 milliárd svájci frankra (795 millió dollárra) kívánja növelni alaptőkéjét, hogy meg tudjon felelni a legalapvetőbb tartalékképzési szabályoknak. A cég ugyanis története során legnagyobb veszteségét érte el, és működőképessége is veszélybe került. A svájci biztosító első féléves vesztesége 256 millió dollár volt, ami mintegy 30 százalékkal meghaladja az egyébként sem túl optimista előrejelzéseket. A cég azonban idén már nem vár javulást, így költségoldalról próbálja meg kontrollálni a folyamatokat, és 700 fő leépítésével igyekszik kiadásait csökkenteni. A cég a gyenge eredményeivel a tavaly szeptember 11-i eseményeket és annak következményeit okolta. A biztosítószektor Európa-szerte zuhanásnak indult, de az amerikai JP Morgan profitriadója lerántotta a bankszetort, míg az Oracle-é és a brit Cable & Wirelessé a tech-, illetve internetszektort. Természetesen zuhantak az indexek is, a Footsie 3,97 százalkot esett és jóval 4 000 alatt: 3 865,40 ponton landolt. A CAC-40 is beesett 3 000 pont alá, ám a záráskor kereken 3 000,98 ponton állt meg, ami 3,59 százalékos gyengülést jelent. Az egyetlen "jó" hírt a Vivendi Universal szolgáltatta, mikor bejelentette, hogy megkapta azt a nagyon várt három milliárd eurós középtávú hitelt, melyet 11 bank konzorciuma folyósított a cég számára. A hitel annak az egymilliárdos kölcsönnek a kiváltását szolgálja, melyet az azonnali készpénztámogatást igénylő Vivendi júliusban kapott. A cég papírja volt az egyeteln, mely a CAC-40 kosarában emelkedni tudott, így 1,59 százalékos többlettel zárta a napot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!