A Dow Jones blue chip index 3,9, az S&P 500 4,4, a Nasdaq pedig 4,8 százalékos pluszban zárt hétfőn. Az irányadó indexek nyitásban óriási hajrát produkáltak, az S&P napon belüli teljesítménye egyedülálló volt a tőzsde történetében, de a nap végére a reggeli maximumértékek alatt állapodtak meg a mutatók. A DJIA 2009 márciusa óta nem emelkedett olyan mértékben, mint hétfőn; a Nasdaq hétfői, több mint 100 pontos emelkedéséhez hasonlóra legutóbb 2008 októberében került sor.

A rally hátterében az európai honatyák által hétfőre virradóra elfogadott 750 milliárd eurós pénzügyi keret, valamint az ECB kötvényvásárlási programja állt. A szakértők úgy vélik, a példátlan lépés rövid távon mindenképp biztosítja az eurózóna stabilitását, sőt, - a politikusok terveinek megfelelően - megelőzheti a közös deviza elleni spekulációt is, hosszú távon azonban további kérdéseket vet fel az államok költségvetési hiánycsökkentő terveivel kapcsolatban.

Az euró dollárral szembeni korrekciója is jelentős volt a nap folyamán, ám az amerikai tőzsdezárásra a keresztárfolyam eltávolodotott a napon belüli csúcsoktól - az euróért 1,2790 dollárt kértek a bankközin, szemben a délutáni 1,30 dollár fölötti jegyzéssel.

A piaci hangulat változását jelzi, hogy a kockázatkerülés mértékét követő, egyúttal a piacok volatilitását is tükröző VIX index 30 százalékkal csökkent hétfőn.

Kiemelkedő volt a drágulás a bankrészvények között, a szektorindex 6,2 százalékkal emelkedett, de még a pénzintézeteknél is jobban teljesítettek a légiipari papírok, amelyek átlag 7,1 százalékkal kerültek feljebb, miután a Boeing részvényeit vételre ajánlotta a Goldman Sachs.

A tech-túlsúlyos Nasdaq teljesítményét a Cisco és az Apple drágulása garantálta; előbbi piaczárás után teszi közzé első negyedéves eredményét, utóbbi pedig ledolgozta az elmúlt hét hátrányát 7 százalékos korrekciója során.

A Moody's részvényei közel 9 százalékkal értékelődtek le, miután a társaság a tőzsdezárás előtt közölte, hogy a SEC azzal vádolja, hogy 2008-ban félrevezette a hatóságokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!