Összeomlott a Toshiba - nagy a gond

A Toshiba részvényei csütörtök reggel 26 százalékot zuhantak a hírre, hogy nukleáris üzletágán mintegy 400 milliárd jen, azaz 4,4 milliárd dollárnyi veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni. Az óriáscég a hitelezők segítségét kérni.
Napi.hu, 2017. január 19. csütörtök, 11:32
Fotó: Reuters

Folytatódott a Toshiba részvények december végén megindult vesszőfutása a tokiói tőzsdén. A cég részvényeinek árfolyama napon belül 26 százalékkal is jártak lejjebb előző napi záróáruknál. A Financial Times szerint ez a legnagyobb esés az elmúlt 40 évben, amelyet a társaság részvényeseinek át kell élniük. Zárásra egy kissé megnyugodott a hangulat, a papírok ekkor 16 százalékkal voltak olcsóbbak, mint az előző nap.

Az esés annak hatására fordult meg nap közben, hogy olyan sajtóértesülések láttak napvilágot, amely szerint a cég tárgyalásokat kezdett a Japán Fejlesztési Bankkal egy esetleges állami tőkeinjekcióról.

A hatalmas volatilitás egy japán bróker szerint leginkább annak köszönhető, hogy a befektetőknek egyelőre fogalmuk sincs arról, a cégnek pontosan mekkora leírásokat kell végrehajtania, s a gyanú szerint ezt még a cég sem tudja.

A Toshiba részvények kálváriája december 27-én kezdődött. A társaság ekkor jelentette be, hogy több milliárd dolláros veszteségleírást kell előreláthatóan végrehajtania amerikai leányvállalata, a Westinghouse akvizíciója kapcsán.

A leírásokkal kapcsolatban a cég azt közölte, hogy előzetes becsléseik alapján az 1-4,5 milliárd dollár között alakulhat. Ugyanakkor az elemzők az FT szerint a február közepi gyorsjelentésben inkább 5 és 8 milliárd dollár közötti összeget várnak. Ez utóbbi sávnak még az első széle is komoly problémákat okozhatna a konszernnek, amelynek saját tőkéje jelenleg 3,2 milliárd dollárt tesz ki. Nem véletlen, hogy a részvényárfolyam a bejelentés óta közel feleződött.

A leírásokkal kapcsolatos találgatások közepette a hitelminősítők is sorra rontják le a cég adósbesorolását, s néhány elemző a brit lap szerint attól tart, hogy a válság a cég részvényeinek tőzsdei kivezetéséhez is vezethet. A Toshiba eközben január elején rendkívüli tanácskozásra hívta január elején legnagyobb hitelezőit, ezen a találkozón állítólag több regionális bank is jelezte, nem biztos hogy meg kívánják hosszabbítani a cégnek nyújtott hiteleiket.

A Toshiba vezetése ezután az állami tulajdonú Japán Fejlesztési Bankhoz fordult pénzügyi segítségért, hogy biztosítani tudja likviditási helyzetét, ha végül mégis nagyobb elírásra kényszerülne. A Nikkei japán gazdasági napilap értesülései szerint a bank még nem döntött, mekkora forrásokat és milyen formában biztosítanának a vállalat számára. A lap megkeresésére a Toshiba nem kívánta kommentálni a tárgyalásokat, s jelezte, egyelőre még folynak a számítások a leírás nagyságával kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.01.19 15:39

A Westinghouse túl nagy, de nem kellően értékes falat volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html