A különadó meghosszabbításából és a társasági adó csökkentéséből adódó hatások mérlegelése után az elemzőház valamelyest emelte az OTP-re vonatkozó célárát, viszont továbbra is tartásra ajánlják a magyar bankpapírokat. Az OTP harmadik negyedéves gyorsjelentésével kapcsolatban nem túlságosan optimisták, véleményük szerint a hitelezési aktivitás és nettó kamatmarzs nagyjából szinten maradhat, a nem teljesítő hitelállomány és a céltartalékolás viszont jelentősen emelkedhet.

A magyar kormány döntése alapján a társasági adó 2013-tól 19 százalékról 10 százalékra csökken, ami a Raiffeisen szerint jelentős hatással lesz az OTP profitjára, hiszen a vállalat operációja 2013-ban a teljes csoport profitjának közel felét "szállítja" majd. Az ezzel kapcsolatos pozitív hatást azonban beárnyékolja az a negatív hatás, amit a különadók (habár elképzelhetően más néven) meghosszabbítása jelent majd 2013-14-ben.

Az OTP esetében a negatív hatás (adózás után) 2010-ben és 2011-ben 29 milliárd forintot tehet ki, 2012-ben 14,5 milliárd forint 2012-ben és az azt követő években pedig 16,2 milliárd forint lehet.

A harmadik negyedéves jelentéssel kapcsolatban az elemzőház a nettó kamatmarzs soron nem vár lényeges elmozdulást az előző negyedévhez képest, és nem számítanak arra sem, hogy a bankcsoport lényegesen javuló hitelezési aktivitásról számol be. A céltartalékolás szintje a menedzsment által korábban előre jelzett 50-60 milliárd forintos sáv tetején alakulhat.

A magyar és a román operáció esetében jelentősen emelkedő nem teljesítő hitelállománnyal számolnak, ami elsősorban a svájci frank erősödésére vezethető vissza.

A negyedév során láthatjuk majd a bankadó első "részletének" negatív hatását, ami 14,5 milliárd forintot tehet ki.

A Raiffeisen a bankadó meghosszabbításából és a társasági adó csökkentéséből származó hatások eredőjeként csak minimális mértékben változtat célárán, 5633 forintról 5704 forintra emelik, miközben ajánlásuk továbbra is tartás. Véleményük szerint a papírok alulteljesítik majd a regionális szektortársakat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!