Az OTP Bank Rt. nemzetközi számviteli szabványok szerinti konszolidált saját tőkéje 296 milliárd forint, azaz 1 150 millió euró. Ez különösen annak fényében fontos, hogy a hitelintézet vezetői korábban többször hangoztatták: szeretnék elérni az egymilliárd eurós értéket az EU-csatlakozás időpontjára, hogy ezzel az OTP az európai középbankok közé kerüljön. A NAPI Online azon kérdésére, hogy mikorra várható a kétmilliárd eurós saját tőke, Spéder Zoltán alelnök és vezérigazgató-helyettes kijelentette: a jelenlegi trendek alapján 2006-ra elérhető ez a cél. Ekkora saját tőkével az OTP a régió egyik legjelentősebb bankja lesz. Ami a kamatokat illeti, az OTP Bank Rt. vezetése a negyedik negyedévben változatlan szintre számít, ám a költségvetés elfogadása után, az első negyedévben lassú csökkenés indulhat meg. Az OTP Jelzálogbank Rt. a harmadik negyedévben hatmilliárd forint adózás előtti eredményt ért el. A társaság a jelzáloghitelek piacán 68 százalékos részesedéssel bír, a gyorsjelentés szerint a kihelyezett hitelállomány 490 milliárd forintra rúg, s ez a cég várakozásai szerint az év végére 570 milliárdra nőhet. A kihelyezések növekedési dinamikája visszaesett, nyáron több mint 40 milliárd forint volt a havi bővülési ütem, ez októberre 30 milliárdra apadt, s november-decemberre további csökkenést vár a társaság. Az OTP ennek ellenére avval számol, hogy 2004-ben az anyabanki forrásokon túl már szüksége lehet külső forrásra is, ám azt leszögezték, hogy kedvezőtlen feltételek mellett nem vonnak be külső forrást. Az OTP Jelzálogbank Rt. arra készül, hogy akciókkal teszteli majd a piacot, vagyis míg eddig a jelzálogleveleket az OTP jegyezte le, a jövőben külső szereplők is vásárolhatnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!