Magyarország vezető bankjának 500 millió eurós, benchmark kötvénykibocsátása során az EBRD 60 millió euró értékben vásárol alárendelt kötvényeket, segítve ezzel az OTP Bank zöld beruházásait. A 10 éves lejáratú kötvényeket a luxemburgi tőzsdén jegyzik - áll az EBRD közleményében.

A tranzakcióval az OTP Bank 2006 óta most először tér vissza a nemzetközi tőkepiacokra, emellett ez az első alárendelt kötvénykibocsátás a bankok helyreállításáról és szanálásáról szóló uniós irányelv (BRRD) elfogadása óta. A kötvénykibocsátás megfelel a Basel III és Tier 2 tőkekövetelményeknek, és segíti a bank általános tőkeszerkezetének erősítését és optimalizálását.

Az EBRD forrásokat az EBRD zöld gazdaságra vonatkozó (Green Economy Transition, GET) megközelítésében foglalt előírásoknak megfelelő projektekre lehet fordítani. A GET stratégia szerint az EBRD 2020-ra éves befektetéseinek 40 százalékát zöld finanszírozásra fordítja, a gazdaság legfontosabb zöld igényeinek kielégítése érdekében.

A bankok helyreállításáról és szanálásáról szóló uniós irányelv és a szavatoló tőkére és leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó új minimumkövetelmények (MREL) kiadása óta az OTP Bank most kibocsátott kötvénye az első közép-kelet európai MREL instrumentum az európai piacon - derül ki a közleményből.

Az MREL követelmények a pénzintézetek számára a minimális veszteségviselési képesség szintjét írják elő, míg a bankok helyreállításáról és szanálásáról szóló irányelv egységes európai uniós keretrendszert biztosít a bankok és befektetési társaságok szanálásához és helyreállításához.

Az EU legfrissebb előírásait teljesítő kötvénykibocsátás támogatásával az EBRD hozzájárul a rendszerkockázati szempontból fontos (SIFI) intézménynek minősülő OTP tőkeszerkezetének erősítéséhez.

A helyi tőkepiacok fejlesztése és erősítése az EBRD egyik fő célja Magyarországon. A beruházási bank 1991 óta van jelen az országban, és eddig több mint 180 projekthez 3,1 milliárd forint befektetéssel járult hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!