Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az éves rendes közgyűlést az idén sem tudta hagyományos formában megtartani az OTP Bank a járványügyi szabályok miatt, így az igazgatóság járt el a közgyűlés nevében, és hozta meg a szükséges határozatokat, amelyeket április 16-án, a közgyűlés napján közzé is tettek a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az igazgatóság, a közgyűlés hatáskörében eljárva elfogadta a 2020. évi üzleti tevékenységéről szóló jelentést, továbbá a felügyelőbizottság, az audit bizottság és a könyvvizsgáló jelentésének ismeretében a bank nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok szerint készített 2020. évi anyavállalati és a konszolidált beszámolókról szóló előterjesztését, illetve az adózott eredmény felhasználására vonatkozó javaslatot.

260 milliárdos nyereség volt

Az igazgatóság a társaság 2020. évi anyavállalati mérlegét 11 154 394 millió forint mérlegfőösszeggel, és 92 474 millió forint adózott eredménnyel fogadta el, ebből 9 247 millió forintnyi általános tartalékot képez vabj, a fennmaradó összeget pedig az eredménytartalékba helyezi. A konszolidált mérleg szerinti mérlegfőösszeg 23 335 841 millió forint, 254 046 millió forint folytatódó tevékenységből származó nettó eredménnyel. A részvényesekre jutó folytatódó tevékenységből származó nettó eredmény 253 826 millió forint. A nettó eredmény megszűnő tevékenységből 5 391 millió forint, a nettó eredmény folytatódó és megszűnő tevékenységből összesen 259 636 millió forint volt.

Az igazgatóság felhatalmazást kapott sajátrészvény-vásárlásra, különösen a társaságnál működő vezetői érdekeltségi rendszer részvényszükségletének biztosítása, az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások fejlesztése és fenntartása, valamint a társaság tőke-optimalizációjával kapcsolatos tranzakciók végrehajtása érdekében. Az OTP - a Magyar Nemzeti Bank vonatkozó engedélyeiben meghatározott mértékre is figyelemmel - legfeljebb 70 millió sajátrészvényt halmozhat fel. 

Újraválasztották Csányi Sándort

Személyügyi kérdésekről is döntöttek a közgyűlésen. Gudra Tamást a 2022. üzleti évet lezáró éves rendes közgyűlés időpontjáig, de legfeljebb 2023. április 30-ig a társaság felügyelő bizottságának tagjává választották. Ugyanerre az időszakra bekerül az audit bizottságba is. 

Az igazgatóság, a közgyűlés hatáskörében eljárva Csányi Sándort a társaság 2025. üzleti évét lezáró éves rendes közgyűlésének időpontjáig, de legfeljebb 2026. április 30-ig az igazgatóság tagjává választotta. Természetesen az elnök-vezérigazgató is Csányi marad a következő években. 

Szintén igazgatósági tag lehet még öt éven át Kovács Antal György, Wolf László, Erdei Tamás György, Baumstark Mihály, Gresa István, Vörös József Zoltán. Új tagok a testületben Csányi Péter, Balogh Gabriella, Nagy György és Vági Márton Gellért. Az igazgatósági tagok közül Erdei Tamás lesz az OTP alelnöke. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!