Urbán László, az OTP vezérigazgató-helyettese a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 85 milliárd forintos profitot elérő hazai OTP piaci részesedése tovább erodálódott, ami elsősorban a lakáshitelek terén volt szembetűnő. A részesedés ezen a területen 39,5 százalék volt, az egy évvel korábbi 43,9 százalékkal szemben, miközben a devizaalapú lakáshiteleknél 24 százalékról 21,4 százalékra csökkenés volt megfigyelhető. A külföldi leányok közül a bolgár DSK és a montenegrói CKB teljesített legjobban, előbbi 33, utóbbi 28 százalékos profitbővülést ért el. Az ukrán leány hozta az időarányos tervet, míg az orosz és a szerb bankok teljesítménye elmarad a várakozásoktól. Az orosz leánynál ez a vezérigazgató nehézkes kiválasztásával indokolható, a szerb esetében pedig a három érdekeltség elhúzódó összevonásával. (A jogi összevonás májusban, az IT rendszereké augusztusban történt meg.) A román bank a csoport egyedüli tagjaként veszteséget termelt, ami egyrészt az erőteljes fióknyitásnak volt betudható, továbbá annak, hogy a román jegybank büntetőintézkedéssel fékezi a lakossági hitelbővülést. A menedzsment szerint 2008 második felére várható a nullpont elérése a román piacon. Az OTP menedzsmentje mindezek ellenére megerősítette az éves 211-212 milliárd forintos eredménytervét, hozzátéve, hogy legfeljebb 1-2 milliárd forintos eltérések természetesen elképzelhetőek. Az akvizíciók kapcsán Urbán elmondta, hogy folyamatosan vizsgálják a lehetőségeket, idén egy-két 30-40 fiókból álló, 100 millió dollárnál olcsóbb orosz regionális bank megvásárlására kerülhet sor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!