Ötszáz milliárd csúszott el az olajon a Molnál

A várakozásokat is felülmúló, ötszáz milliárd forintot meghaladó veszteségleírást követően ezzel gyakorlatilag megegyező adózott veszteséget szenvedett el a Mol Nyrt. Eközben az olajcég normál tevékenységében elért 147,3 milliárd elért EBITDA-t tekintve nem lehet ok panaszra, a menedzsmentnek szinte az összes, tavalyra kitűzött célja teljesült.
Almás Andor, MTI-Eco, 2016. február 24. szerda, 08:16
Fotó: Napi.hu

Az elemzői várakozásokat a mostani negyedévben szinte minden tekintetben sikerült túlszárnyalnia a Molnak. Miközben az olajcég üzletágai EBITDA-szinten általában a várakozásoknál valamivel jobban teljesítettek, az olajár csökkenése és két felülvizsgált kutatási projekt befejezése miatt leírt hatalmas veszteségek következtében az olajcég gigantikus veszteséget szenvedett el.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint tavaly az utolsó negyedévben 147,3 milliárd forint volt az újrabeszerzési árakkal becsült tisztított EBITDA, ami csaknem azonos az egy évvel korábbi 146,5 milliárd forinttal, és szinte megegyezik az elemzői várakozásokkal is.

A portfolio.hu által készített konszenzus és a magyar olajipari vállalat elemzői egyaránt 147,6 milliárd forint negyedéves tisztított EBITDA-ra számítottak. Ahogy a gyorsjelentés is kiemeli: ezzel a Mol jelentős mértékben felülmúlta 2015-ös éves EBITDA-célját, amely 2,2 milliárd dollár volt a végül elért 2,5 milliárd dollár helyett. Ehhez kapcsolódóan Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a gyorsjelentésben a következő vonatkozó célt is meghatározta: 2016-ban is 2 milliárd dollár körüli EBITDA elérése olyan készpénztermelés mellett, amely nemcsak saját befektetéseinket, hanem a tulajdonosoknak fizetett osztalékot is fedezi akár kedvezőtlen körülmények közepette.

Hernádi szerint a Mol jobban teljesített az integrált olajipari vállalatok többségénél. Úgy vélte, hogy a feldolgozás és kereskedelmi (downstream) üzletág 2015-ben bebizonyította, hatékony és jelentős készpénztermelő képességgel rendelkezik. A hosszú távú növekedés érdekében a cég további befektetéseket hajt végre, valamint átalakítja az upstream (kutatás és kitermelés) divíziót azért, hogy a hordónkénti 35 dolláros olajár mellett is profitábilisan működjön világszerte.

A Mol összesen 504 milliárd forintos leírást hajtott végre, amely legnagyobb részben az Egyesült Királyságbeli nemrégiben végrehajtott akvizícióihoz kapcsolódott. Ugyanakkor jelentős részt képviselt benne a hajdan nagy reményeket keltő kurdisztáni Akri-Bijeel blokk nullára írása is (130 milliárd forint), akárcsak az olajcég kameruni próbálkozása (20 milliárd), mely szintén teljes értékét elvesztette.

A Mol-csoport tavaly az utolsó negyedévben 152,4 milliárd forint nettó működési cash-flowt ért el, ami szinte azonos a 2014. negyedik negyedévivel, 2015-ben azonban az érték 592,2 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 434,5 milliárd forintról. A nettó eladósodottsági szint 19,6 százalékról 2015 végén 20,6 százalékra emelkedett.

A Mol közzétette termelési riportját és befektetői prezentációját is. Ezekből kiderül, hogy továbbra is magas szinten tartanák az EBITDA-t a jelentősen megváltozott környezet ellenére. A kutatás és termelési üzletágban jelentős beruházáscsökkentés mellett olyan eszközöket akar a cég működtetni, amelyek 35 dolláros olajár mellett is készpénzt termelnek. Az olajcég az idei évre 40, a következő évekre pedig 50 és 60 dolláros átlagos olajárral számol. A cég növelni szeretné osztalékfizetését a részvényesek irányába, részben ezt is támogathatja Magnolia kötvényeinek nemrégiben bejelentett visszahívása is.

A részvényesek bizonyára nem okozhat örömet a negyedévben elért 4780 forintos részvényenkénti veszteség, a jelenlegi olajár környezetben azonban ilyet a világ sok olajcégénél látni lehet. Az árfolyam-reakció ezért lehet negatív, bár a leírások ténye már korábban ismert volt a piac előtt, ezért ennek ellenkezője is lehetséges. A leírásokra vonatkozó megemelt várakozások is inkább 1,5 milliárd dollárról szóltak, mint a végül leírt 1,7 milliárdot meghaladó összeg.

(A szerző rendelkezik Mol alapú kötvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK