Óvatos erősödéssel kezdett a forint

Alig mozdult a magyar deviza hétfő reggel az euróval szemben miközben a közös európai fizetőeszköz kicsit erősödni tudott a dollárral szemben. A forint számára a hét második fele lehet talán mozgalmasabb, hiszen pénteken jelenik meg az Európai Bizottság aktuális előrejelzése, ami támpontot adhat arra nézve, kikerülhetünk-e a túlzottdeficit-eljárás alól.
Beke Károly, 2013. április 29. hétfő, 09:11
Fotó: Napi.hu

Hétfő reggel 301,65-ig erősödött a forint az euróval szemben, ez 0,2 százalékkal volt alacsonyabb a múlt pénteki szintnél. A dollár ellenében 230,55-ig kapaszkodott vissza a forint, ami több mint fél százalékos erősödést jelentett, míg a svájci frank 245,17 forintba került. A nemzetközi piacon az euró 0,35 százalékkal erősödött a dollárral szemben, így 1,3071-nél állt a keresztárfolyam.

A héten nemzetközi szempontból az ECB csütörtöki kamatdöntő ülésére lesz érdemes figyelni, hiszen az utóbbi hetekben megjelent vélemények alapján már valószínűleg lépni fog a frankfurti jegybank. A legesélyesebbnek egy kamatcsökkentés tűnik, ami ugyan jó hatással lehetne a növekedésre, viszont csökkentené az euró kamatelőnyét a dollárral szemben, így a közös deviza gyengülését hozhatná. A forint számára pénteken jöhet el az "igazság pillanata", amikor az Európai Bizottság publikálja majd soros előrejelzését a tagállamokról. Magyarország kapcsán a költségvetési hiány lesz kiemelten fontos, hiszen ettől függhet, hogy kikerülhetünk-e az uniós túlzottdeficit-eljárás alól. Legutóbb Brüsszel 3,4 százalékos hiányt prognosztizált, ezt kellene most három százalék alá szorítani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK