Az európai piacok a Wall Street szerdai veszteségei nyomában jártak, mert a várhatóan folytatódó amerikai kamatemelések miatt számos, főleg exportérdekelt részvény túlértékeltnek tűnik. A Frankfurter Allgemeine Zeitung megszellőztette, hogy csütörtökön a DaimlerChrysler AG üzemi tanácsa nem hagyta jóvá a munkaerő elbocsátási terveket a Mercedes-Benznél. A hír hatására meredeken zuhanni kezdett a cég részvényárfolyama. A német Degussa finomvegyészeti művek 2,8 százalékot vesztett, miután bejelentették, hogy idénről nem fizetnek osztalékot a gyenge üzletmenet miatt. A telekom szektorban az ír Eircom könyvelhetett el számottevő emelkedést, miután visszautasította a svéd Swisscom vételi ajánlatát. A The Irish Independent szerint a Swisscom 3 milliárd eurós ajánlatot tett az ír cégre, amely iránt a Portugal Telecom is érdeklődik. A hírek hatására a Swisscom 1 százalékot, a Portugal Telecom 1,5 százalékot erősödött. A Bank of England a piaci várakozásoknak megfeleően nem változtatott az irányadó kamaton, így az továbbra is 4,5 százalék. Elemzők szerint a brit jegybankárok novemberben 25 bázisponttal csökkenti a kamatot, hogy fellendítsék az utóbbi időszakban egyre csökkenő kiskereskedelmi forgalmat. Brit kollégáikhoz hasonlóan az eurózóna monetáris politikájának irányítói sem nyúltak az irányadó kamathoz: az Európai Központi Bank ezúttal is 2,0 százalékon hagyta a térség alaprátáját. A londoni footsie 55,4 ponttal, 5372 pontra, a frankfurti DAX 52 ponttal, 4017 pontra, a párizsi CAC 40 37,6 ponttal, 3384 pontra süllyedt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!