A várakozásoknak megfelelően élesen lefelé vették az irányt az ázsiai tőzsdék az USA péntek késő esti, S&P általi leminősítése után. Nagyobb pánik azonban a részvénypiacokon általában nem alakult ki, a Nikkei 2,2, a koreai Kospi 4, a Sanghai Composite 3,6 százalékos esést mutat.

A devizapiacokon is elmaradt a pánik, az euró/dollár 1,44-ről visszatért 1,4340-re, igaz a dollár jelentősebben gyengült más, stailabbnak ítélt devizákkal szemben, így az USDCHF új mélypontot ért el, a dollár/jen pedig ismét 78 alá gyengült.

Igazi vételi pánik bontakozott ki viszont az arany piacán. Magyar idő szerint reggel hat órára a nemesfém átlépte az 1700 dolláros unciánkénti szintet, majd fél nyolckor újabb vételi hullámmal 1714 dolláros történelmi csúcsra ugrott. Ez négy százalékos erősödés egyetlen nap alatt, ekkora mozgások rendkívül ritkának számítanak az arany piacán. Időközben a Goldman Sachs 1735-ről 1830 dollárra emelte év végi aranyár várakozását.

A svájci frank kissé erősödött, de nem ért el új csúcsot az euróval szemben. Az EURCHF árfolyam 1,0835 körül ingadozik a pénteki 1,0950-nel szemben.

A forint viszont gyengült, az eurót 275 forinton vásárolják a bankközi devizapiacon, ami január óta a legmagasabb érték. A svájci frank forintárfolyama 253,90 hétfő reggel háromnegyed nyolckor, ami közel áll a korábbi csúcshoz, de egyelőre nem haladta meg azt.

Az amerikai határidős részvényindexek 2,5 százalék körüli mínuszban tartózkodnak, az S&P 500 szeptemberi lejáratra 1166,5 pont ez 2,6 százalékos (32 pontos) csökenés a péntekihez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!