Pánik nélkül is elképesztő összeg hagyta el Európát

A globális befektetők több mint egymilliárd dollárnyi forrást vontak ki az Egyesült Királyság eszközalapjaiból a skót népszavazást megelőző héten - közölte az FT Fast. Ez az elmúlt több mint három év legnagyobb mértékű tőkekivonását jelentette európai alapokból.
Napi.hu, 2014. szeptember 19. péntek, 12:05
Fotó: Reuters

Az Egyesült Királyság részvényalapjaiból a tőkekiáramlás 1,02 milliárd dollárt tett ki a szerdát megelőző hét napban az EPFR adatszoltáltató adatai szerint, míg az azt megelőző héten 672 millió dollár hagyta el a részvényalapokat. Az európai eszközalapokból is 2011 augusztus óta nem látott mértékű tőkekivonás indult, 4,6 milliárd dollárnyi forrást vontak ki. A tőkekivonás azután erősödött fel, hogy közvélemény-kutatások kimutatták szeptember elejétől az IGEN szavazatok többségét, ami a piacokat meglepetéskét érte.

Ez a fejlemény a brit gazdaság jövőjét már hosszú ideje körüllengő bizonytalanság mellett csak növelte a befektetők miatti aggodalmát, hogy a skót elszakadás az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséhez is vezet.

Mindezek ellenére a brit részvényárak nem nagyon mutattak jelentős "pánikhangulatot": a szavazás kezdésekor csütörtökön az FTSE-100 indexe az augusztus végi szintjén állt, ami azt a reményt mutatta, hogy a gyengébb font támogathatja az exportnyereségeket.

Az EPRF adatai a brit kötvényalapokból csak mérsékelt, 65 millió dolláros kiáramlást mutattak az elmúlt héten, csekély beáramlás mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

illiber, 2014.09.19 22:43

..akkor nemcsak innen menekül a tőke ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html