A Pannonplast 12 milliós három- és 237 milliós kilenc havi mínuszról adott számot ma publikált gyorsjelentésében. A negatív előjel ellenére ez nem feltétlenül rossz eredmény, hiszen egy évvel ezelőtt már egy milliárd forintos veszteségnél tartott a műanyagipari társaság. Az idén ugyan nem megy jobban a szekér, az árbevétel például mintegy 20 százalékkal kevesebb, de a költségek lefaragásának köszönhetően a fedezeti szint már javulást mutat, sőt az EBITDA is látványosan nőtt. Így az üzemi és az adózás utáni eredmény is javult, igaz az utolsó 3 hónap az elmúlt években rendre tartogatott kellemetlen meglepetéséket. Egy évvel ezelőtt például közel megduplázódott a veszteség az utolsó negyedében bejött nem várt tételek miatt. Sokat segített ebben az évben a menedzsment átalakítási és karcsúsítási programja. Értékesítésre került az elmúlt években veszteségesen működő Pannonpipe és Pipelife Románia. Ennek következtében a Pannonplast nettó eladósodottsága rég nem látott alacsony szintre csökkent. A csökkenés csak a harmadik negyedévben 2,1 milliárd forint volt. Az üzletágakat tekintve a fogyasztói csomagolásokkal (EBIT 2005. I.-IX. 181 millió) ezúttal sem volt gond, ez termeli a nyereséget a Pannonplastnál, amiből aztán rendesen elvisz a műszaki műanyagok divízió (EBIT 2005. I.-IX. mínusz 678 millió), hogy aztán a stratégiailag kevésbé fontos tagvállalatok (EBIT 2005. I.-IX. 251 millió), ismét javítsanak a képen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!