A keddi Napi Gazdaság

Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár és Járai Zsigmond egykori jegybank- és BÉT-elnök együtt nyomták meg a tegnapi kereskedés kezdetét jelző csengőt a BÉT-en, az első kötés 900 forinton született a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. részvényére. A magyar tőzsdén utoljára a második világháború előtt forgott biztosítórészvény, az utolsó bevezetés pedig még az első világháború előtt történt. Varga üdvözölte a több mint tízezer magyar kisbefektetőt megmozgató tőzsdei kibocsátást, és utalt arra, hogy az adókedvezmények és a gazdaság stabilizációja nyomán növekvő lakossági megtakarítások utat találnak a parkettre.

A CIG Pannónia - az emlékezetes nyári viták után - mintegy 418 millió forint erejéig veszi ki részét a bankadóból. Járai Zsigmond fb-elnök és volt pénzügyminiszter szerint ez aránytalanul nagy összeg egy induló biztosítótól, ám Varga Mihály utalt arra, hogy az állami pénzügyek rendbetételéből hosszú távon minden tőzsdén forgó pénzügyi papír profitálhat. Járai szerint a Pannónia öt-tíz éven belül Magyarország legnagyobb biztosítója lehet, és az elkövetkező években a piac által elvárt évi 20 százaléknál sokkal gyorsabb növekedést fog produkálni. A napokban publikált háromnegyed éves számokból is kitűnik, hogy a tavalyi egész éves 12 milliárd után idén szeptemberig 15 milliárd volt a díjbevétel, ez megfigyelők szerint az év végéig akár a 22 milliárdot is megközelítheti.

A parketten a sajtótájékoztató közben meglehetősen volatilissá vált a CIG-árfolyam, a papír a 870 és a 923 forintot is megjárta. A nap második felében jellemzően lefelé tartott a kurzus, ám a 848 forintos mélypont után megjelentek az óvatos vevők. Az első napi forgalom 439 ezer darab volt (a kibocsátás 3,6 százaléka), az első napi 884 forintos átlagárfolyam pedig meghaladja a kibocsátás 870 forintos átlagos árfolyamát (a 12,5 millió darabból 4 millió 750 forintos áron, a többi 938-on kelt el). A 863 forintos első napi záró árfolyam a jegyzők zöme számára ugyan csalódást jelenthet, de figyelembe véve az intézményi befektetők szkepszisét, nem különben a magyar nyugdíjpénztár-kezelők egyébként is visszafogott vásárlókedvét, meg az amúgy is nyomott tőzsdei hangulatot, inkább sikernek minősíthető. Persze a következő napokban még sok minden történhet.

(Lapunk főszerkesztője, Korányi G. Tamás a CIG Pannónia alapító részvényese.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!