Tegnap megérkezett az Európai Bizottság által hitelezett kétmilliárd euró a magyar államhoz, ezt az IMF által korábban folyósított, közel ötmilliárd euróhoz hasonlóan egyelőre devizabetétben tartják - hangzott el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) sajtótájékoztatóján. Ehhez az összeghez az idén várhatóan nem is kell hozzányúlni, jövőre azonban szinte bizonyosan igen. Egyelőre egymilliárd euró átváltását tervezik, amelyet januárban főleg állampapír-lejáratok törlesztésére fordítanának.

A külföldiek eladták, a belföldiek megvették - így jellemezte az állampapírpiac idei évét Borbély Lászó András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese. A külföldiek - az utóbbi tíz évben példátlan módon - több száz milliárd forinttal csökkentették a magyar állampapírokban lévő tőkéjüket.

Hozzátette: a korábbi tervekkel ellentétben az idén csökkenni fog a forint állampapírok nettó kibocsátása, és ez a tendencia jövőre is folytatódik. Az egyébként csökkenő költségvetési hiány finanszírozásában nő a devizaforrások, köztük az említett IMF- és EB-hitelek szerepe. Elhangzott továbbá, hogy az államkötvények októberben felfüggesztett forgalmazását várhatóan az első negyedévben sem indítják újra, ám - a kilencvenes évek óta először - tervezik változó kamatozású állampapírok kibocsátását.

Amint arról az MTI beszámolt, jövőre az ideinél várhatóan 0,8 százalékkal kevesebb, mintegy 6467 milliárd forint összegű kibocsátásra lesz szükség a teljes bruttó finanszírozási igény biztosításához. A nettó kibocsátás várhatóan 845 milliárd forint lesz jövőre, ami a betételhelyezések nélkül várhatóan meghaladja az idei évre várt szintet.

A piaci kibocsátás jelentősen csökken, a devizafinanszírozás az IMF/EB/Világbank hitelkeretek igénybevételével történik. A teljes nettó kibocsátás ennek megfelelően devizában fog megvalósulni.


Az államkötvények nettó értékesítése a tervek szerint 535 milliárd forinttal elmarad a lejáratoktól, míg a diszkontkincstárjegyek és lakossági kincstárjegyek állománya várhatóan stagnál.


A kincstári kör teljes nettó finanszírozási szükséglete 2009-ben 652,4 milliárd forint lesz. A tervezett nettó finanszírozási igény magasabb, 832,7 milliárd forint, ugyanis az ÁKK-nak fel kell készülnie az átváltoztatható Richter-kötvény (166,4 milliárd forint) jövő évi lejáratára is.

Jövőre várhatóan 5621,7 milliárd forint összegű adósságtörlesztésre kerül sor, a bruttó finanszírozási igény így 6454,4 milliárd forint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!