Az utóbbi hetekben újabb határozott lépéseket tett a világ a vámháború irányába. Az Egyesült Államokban életbe lépett a Donald Trump által beígért, összesen 34 milliárd értékű kínai termékre vonatkozó 25 százalékos vám, majd Kína is hasonló mértékben megterhelte az USA-ból érkező árukat. Ez kiegészült bizonyos acél- és alumíniumtermékekre kivetett vámmal, Trump legújabb ígérete szerint pedig felmerült az Egyesült Államokba érkező autók vámjának megemelése is. Mindez összességében akár több száz milliárd dollár értékű árut is érinthet, ami igen komoly hatással lehet nemcsak a világkereskedelemre, de a gazdasági növekedésre és a tőkepiacokra is.

A jelek szerint a befektetők bizonytalanok, és a piac egyelőre kivár. Az azonban, hogy a különösen veszélyeztetett európai autógyártók 10, a kínai tőzsde pedig 14 százalékos zuhanást szenvedett, eléggé árulkodó.

Amíg "csak" az USA és partnerei között alakul ki komolyabb vámháború, az az elemzések szerint 0,2 százalékos visszaesést okozhat a 2019-re egyébként erősnek mondható, 3,9 százalékra várt globális növekedésben. Ha pedig az USA-n kívüli országok is elkezdik védeni piacaikat egymástól, már egy jóval komolyabb mértékű, 0,7 százalékos lassulás történhet a globális növekedésben - ez pedig sokkot okozhat a piacokon. A veszély valós: Kanada és az EU is vámokat tervez kivetni az USA-ból kiszoruló acélra - állapította meg Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója.

A várható piaci hatásokat vizsgálva a kötvényeknél érdemes a fejlett- és fejlődő kötvényeket kettéválasztani, mert a vámháború többféleképpen is hat a hozamokra. A fejlett kötvényeknél az infláción keresztül a vámok a hozamemelkedés irányába mutatnak, míg a befektetői hangulat romlása az amerikai és német kötvények felé tereli a befektetőket - így a két hatás egymás ellen dolgozik. A fejlődő kötvényeknél - ahová a magyar kötvényeket is sorolják - azonban az infláció és az üzleti bizalom romlása is hozamemelést okoz, tehát lenyomja az árfolyamot.

A részvényeknél egyértelműbb a helyzet: a vámháború miatti bizonytalanság már most visszafogja a beruházásokat, emeli a beszerzési árakat és a hitelezés költsége is drágul, így összességében egy komoly vámháborúnál rossz idők jönnek a részvényekre. Az igazán rossz hír az, hogy a vámháború réme novemberig, a kongresszusi választásokig biztosan velünk marad. Ekkor derül ki ugyanis, hogy az amerikai választók mennyire szimpatizálnak az intézkedésekkel, másrészt a mostani vámemeléseknek is látszanak majd a konkrét hatásai - mondta a befektetési szakember.

Fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!