A román kormány szerdán jóváhagyta a Transgaz Medias (TGN) gázszállító vállalat 15 százalékának tőzsdei eladását részvényenként 171 és 230 lej közötti áron. Az ársáv alsó szintje 20 százalékkal alacsonyabb, a felső szint 7,7 százalékkal magasabb a papírok jelenlegi tőzsdei árfolyamánál. Bukarest a részvénycsomagért 68 és 90 millió euró közötti összegre számíthat, a papírok tőzsdei értéke jelenleg 85,5 millió euró.

A Transgaz papírokat április 4 és 16 között lehet előjegyezni, az ügyletet a Raiffeisen Capital&Investment, a BT Securities és a cseh Wood alkotta konzorcium bonyolítja.  Az gázszállító vállaltot 2008 óta jegyzik a bukaresti tőzsdén, a vállalat 73,5 százaléka állami tulajdonban van, a részvények közel 15 százalékát a Fondul Propietatea (kárpótlási alap) birtokolja míg a papírok 11,5 százalékán kisrészvényesek osztoznak.

A TGN tavaly 298 millió eurós forgalom mellett 63 millió eurós nettó profitot termelt, 27 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. Ennek ellenére a tulajdonosok idén is jelentős osztalékra számíthatnak, a cég menedzsmentje a profitból 57,7 millió eurót tervez szétosztani a részvényesek között.

A vállalat értékesítése első lépés az idei évre tervezett privatizációs folyamatban, a jövő hónapban piacra kerül az atomerőművet üzemeltető Nuclearelectrica, szeptemberben pedig a Romgaz és a Oltenia energetikai központ részvényeinek tőzsdei értékesítésére kerül sor - jelentette be szerdán Constantin Nita energiaügyi miniszter.

A román kormány és a nemzetközi hitelezők között született egyezség szerint, Bukarestnek fel kell gyorsítania és lehetőleg még idén le kell zárnia az évek óta halasztott privatizációs folyamatot. Piaci szereplők arra számítanak, hogy a TGN papírok iránt mérsékelt lesz az kereslet, a befektetők ugyanis a nagyobb cégekre, elsősorban a Romgazra és a Nuclearelectricára várnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!