A gyenge nyitást követően és a szerdai szünnap előtt pluszba váltottak a vezető tengerentúli részvényindexek. A mai rövidített kereskedési napot így a DJIA és az S&P-500 0,6, a Nasdaq Composite pedig 0,8 százalékos többlettel zárta.

A befektetői hangulatot egyrészt azok a remények javították, amelyek szerint az Európai Központi Bank a héten kamatot vághat, de kedvezően hatottak az amerikai adatok is. Az USA kereskedelmi minisztériumának jelentése szerint ugyanis a gyáripari megrendelések májusban 0,7 százalékkal nőttek, ami jócskán meghaladja a 0,1 százalékos bővülést valószínűsítő várakozásokat. Az olajipari részvények ázsióját mindeközben az energiahordozó tempós drágulása emelte. A General Motors papírjai azután ugrottak meg 5,7 százalékkal, hogy az autógyártó júniusi forgalmának 16 százalékos emelkedéséről számolt be, az eladott darabszám pedig 2008 szeptembere óta nem volt ilyen magas. A J.C. Penney kiskereskedelmi lánc részvényei ugyanakkor az S&P-500 kosarának egyik legnagyobb veszteségét szenvedték el, miután az USA kiskerszektorának forgalma csalódást keltően alakult június utolsó hetében.

A vezető nyugat-európai részvényindexek tengerentúli társaiknál nagyobb plusszal zártak. Az FTSE-100 0,8, a CAC-40 1,0, a DAX 1,3 százalékkal emelkedett.

A befektetők az ECB-kamatcsökkentés mellett a további jegybanki élénkítő intézkedésekben reménykedtek, de persze hatottak a meglóduló nyersanyagárak is. Utóbbi főként Londonban éreztette hatását: a BHP Billiton 2,2, a Rio Tinto 3,2 százalékkal drágult. A Libor-manipulálási botrány utórengései megrángatták a Barclays részvényeit, zárásra a piros tartományban tartva. Arra, hogy Robert Diamond vezérigazgató is távozik a banktól, még pozitívan reagált a piac, ám azt már csalódottan fogadták a befektetők, hogy a lehetséges utódként számontartott Jerry del Missier ügyvezető igazgató is kilépett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!