A befektetők pénteken is találtak aggódni valót elsősorban a dél-európai gazdaságok fiskális problémái kapcsán, de az amerikai makroadat sem sokat javított a hangulaton.

Pénteken ismét rekord magasságokba emelkedett Görögország, Spanyolország és Portugália államadósság-törlesztési kockázatának árazása a CMA Data Vision adatai alapján.

Ugyanakkor a immár az is elképzelhető, hogy a brit és amerikai CDS-ek is emelkedni fognak - idézi a Deutsche Bank elemzőjét, Jim Riedet a marketwatch.com. A stratéga szerint a mediterrán problémák csak afféle főpróbát jelentenek az Egyesült Államok és Nagy-Britannia számára, amelyeket eleddig erős és rugalmas devizáik megvédtek a hasonló gondok jelentkezésétől.

Ezen kívül az is egyre inkább a további emelkedés ellen szól, hogy a társaságoknak az év hátralévő részében egyre nehezebb lesz a tavalyi, meglepően kedvező eredményeiket túlszárnyalniuk.

Az indexek a felemás amerikai munkanélküliségi adat megjelenése után valamelyest csökkentették napi veszteségeiket, de később ismét délnek vették az irányt.

A gyengülés nem válogatott, gyakorlatilag általános volt az összes szektorba, de a bankoknál és a nyersanyag-, valamint energiacégeknél az átlagnál is nagyobb volt.

A londoni Footsie 1,5, a frankfurti DAX 1,8, a párizsi CAC 40 index pedig 3,4 százalékkal csütörtöki záróértéke alatt fejezte be a kereskedést. A Dow Jones összeurópai mutatója, a Stoxx 600 az elmúlt három hónap legnagyobb, 2,2 százalékos gyengülését produkálta, míg az egész héten közel 4 százalékot veszített - hasonló lejtmenetre legutóbb 2009 február közepén volt példa.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!