A tervek szerint e mellett három további ágazat kap speciális akciótervet, amelyek rövid és hosszabb távú elemek egyaránt található - a gyógyszeripar mellett egyébként a járműipar, a logisztika és az it szektorra dolgozott ki a kormány akciótervet. A tegnap elfogadott gyógyszeripari akcióterv alapvető célja, hogy a több mint száz éves hazai múlttal rendelkező szektor továbbra is prosperáló iparág maradjon - mondta Mester Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára.

A gyógyszeripar Magyarországon hagyományosan komoly k+f ráfordítást produkál, a beruházások értéke meghaladta az 54 milliárd forintot.
A biotechnológián belül elsősorban a gyógyszeripari alapkutatást tartja a legfontosabbnak a kormány, vagyis az ipari és agrár terület teljes mértékben és szándékoltan kimaradt. Magyarországon ezer főt foglalkoztat 55 biotechnológiai cég, árbevételül 2006-hoz képeset kétmilliárd forintról több mint hatmilliárd forintra nőtt 2007-ben, vagyis nagyon jelentős bővülést mutat ez az iparág.

Az akcióterv három lábon áll: egy kutatás-fejlesztési, egy gyógyszergyártási és egy gyógyszer-felhasználási lábon, utóbbi azonban csak annyiban, amennyiben ez a gyártáshoz hozzájárulhat. A legfontosabb elem persze a k+f, egyrészt azért, mert rendkívül tőkeigényes, ugyanakkor elengedhetetlen a kutatás. A kutatás-fejlesztés mellett hangsúlyt fektet az akcióterv az oktatás fejlesztésére is, s nemcsak a felsőoktatásban, hanem a közoktatásban is, elsősorban a középfokú vegyészképzésben.

Az intézkedési terv szerint kiemelt a szektoron belüli k+f tevékenységek végzését támogató programok működtetése, forrásokhoz jutás támogatása, főleg a kkv szektor esetében, a kutatóhelyek támogatása a közép-magyarországi régióban is - utóbbi azért fontos, mert fő szabályként kevesebb forrást kaphat a régió, viszont jellemzően ide koncentrálódik a k+f a szektorban. Ezért elképzelhető, hogy a területileg nem megkötött innovációs alapból is finanszíroznának pályázatokat. Az unióban is külön cél a fiatal (hat évnél fiatalabb) innovatív vállalkozások segítése, amelyet az akcióterv is figyelembe vesz a kkv szektor forráshoz juttatásában. Emellett fontos lenne az is, hogy a gyógyszerek forgalomba hozatala hatékonyabb legyen, vagyis az engedélyezési eljárások felgyorsuljanak. Az akcióterv az év harmadik negyedévében indul, a kormány pedig félévente monitoringozza majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!