Ez várható ma Európában

Pozitív kezdésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon a pénteki veszteséges zárás után az MTI szerint.
Szepesi Anita, 2018. december 17. hétfő, 08:26
Fotó: Reuters

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti tőzsdeindex 0,2 százalék erősödéssel kezdheti a hétfői kereskedést, a londoni és a párizsi tőzsdék indexei pedig szerény, néhány pont emelkedéssel.

Pénteken bő fél százalék körüli indexveszteség jellemezte az európai piacokat, az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,62 és 0,63 százalékkal gyengültek, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,63 százalékkal csökkent. Londonban 0,47 százalék volt az indexcsökkenés, a frankfurti és a párizsi tőzsdék pedig 0,54 és 0,88 százalékkal zártak alacsonyabban. Madridban 0,45 százalékkal, Milánóban 0,72 százalékkal gyengült a tőzsdeindex pénteken.

Pénteken a vártnál alacsonyabb európai és kínai makrogazdasági mutatók miatt a világgazdasági növekedési kilátásokkal szemben felmerült aggodalmak szorították le a tőzsdei árfolyamindexeket. Kínában több mint 15 éves mélypontra esett a kiskereskedelmi forgalom emelkedésének üteme novemberben, az ipari termelésé pedig közel hároméves mélységbe süllyedt a gazdaság lendületvesztésével párhuzamosan. Az euróövezetben pedig a várt enyhe gyorsulás helyett négyéves mélypontra lassult a magánszektor teljesítményének a növekedési üteme decemberben.

A legnagyobb mértékben az autóipari ágazat részvényei gyengültek a novemberi európai autóeladások nyolc százalékos csökkenése miatt. Az ágazati mutató 1,3 százalékkal gyengült. Egy százalékot meghaladó árfolyamveszteség érte a kínai keresletnek erősen kitett nyersanyagipari ágazatot is.
Az olajár vegyesen alakult, a Brent nyersolaj ára 0,08 százalékkal hordónként 60,23 dollárra csökkent hétfő reggel, a WTI ára 0,14 százalékkal 51,54 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,04 százalékkal jegyzik erősebben 1,1311 dolláron, az arany ára 0,02 százalékkal unciánként 1241,60 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK