A bevételek 2 százalékos, az EBITDA legfeljebb 5 százalékos idei csökkenésére figyelmeztetett Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a társaság ma megjelent első féléves gyorsjelentésében.

A jelentésről itt ovashat
Megfelel a várakozásoknak a Telekom eredmény 

A korábbi célok a bevételek 1 százalékos csökkenéséről és az EBITDA 1-2 százalékos zsugorodásáról szóltak.

Ahogy a jelentés fogalmaz:

" 2009. második felében várakozásaink szerint továbbra is kiélezett versenyhelyzettel és kihívásokkal teli külső környezettel kell szembenéznünk. A Kormány által 2009 júliusában bevezetett takarékossági csomag tovább rontja a háztartások vásárlóerejét, így az alacsonyabb perchasználat és a magasabb ügyfél elvándorlás következtében a hagyományos hangbevételeink további mérséklődésére számítunk. Mindez pedig kedvezőtlen hatással lesz az EBITDA-ra, amit a nem hagyományos üzletágak növekedése és a költségcsökkentési intézkedések csak részben tudnak ellensúlyozni rövid

távon. Az első negyedévben ugyan az árfolyamváltozások kedvezően hatottak az EBITDA-ra, a május óta a tervezettnél erősebb forintárfolyam azonban mérsékelheti nemzetközi leányvállalataink hozzájárulását az EBITDA-hoz az év második felében.

Az első féléves eredmények tükrében, figyelembe véve az év második felére előrejelzett kedvezőtlen gazdasági környezetet is, a Magyar Telekom jelenleg úgy gondolja, hogy a 2008-as szinthez képest a bevételek körülbelül 2%-kal, az EBITDA legfeljebb 5%-kal csökken teljes évre vonatkozóan, a vezetékesből mobil hálózatba irányuló forgalmi bevételekhez kapcsolódó elhatárolás feloldása nélkül. CAPEX tekintetében úgy döntöttünk, hogy kismértékben csökkentjük az optikai beruházásokat az idei évben, hogy ellensúlyozzuk a szatellit TV berendezések értékesítésének várakozásainkat meghaladó mértékű növekedését. Így a teljes évre vonatkozó CAPEX előrejelzésünk, mely szerint az idei beruházások abszolút szinten megegyeznek a 2008 évivel, nem változik."

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!