Az elmúlt napokban az Egyesült Államokban bejelentették, tavaly véget ért a válság, bár még így is a második hosszabb recesszióról van szó. A kockázati tényezők azonban továbbra is fennállnak. A korábban a növekedést támogató kormányzati élénkítő intézkedések kifutásukkal és a tervezett megszorításokkal a növekedést hátráltathatják.

Az amerikai munkanélküliség alakulása az eddigi válságidőszakokhoz képest a legrosszabb, és felveti a kérdést, hogy újabb visszaesés következik-e.Az uniós országok gazdasági kilátásai tovább differenciálódtak. Elsősorban Németországból a várakozásoknál kedvezőbb adatok jelentek meg, azonban a legutóbbi értékek szerint a második negyedévben látott növekedés nem lesz fenntartható, míg a déli országok alulteljesítenek.

A görög válság hatására az expanzív költségvetési politika helyett Európa-szerte a megszorítás vált divatossá. A költségvetési visszafogás az éppen az állami szubvenciókon beinduló gazdasági növekedést a visszájára fordíthatja. Amennyiben a tengerentúlon nem lesz kedvező fordulat, az még a maradék optimizmust is elviheti a piacokról - hangsúlyozta Háda. Az ázsiai növekedés mértéke mindeközben lényegesen meghaladja a fontos gazdasági központoknak számító gazdaságokét.

Az inflációs kockázatok egyelőre mérsékeltek, a nyersanyagárak lassú emelkedést mutatnak, kockázatot az élelmiszerárak alakulása, valamint a kedvező növekedésre gyorsan reagáló esetleges bértárgyalási folyamatok jelenthetnek. A monetáris politika tovább maradhat alkalmazkodó, expanzív a G3 országokban (Egyesült Államok, Eurozóna, Japán).Háda szerint a következő hónapok dönthetik el, vajon újabb recesszió (W-alakzat) vagy lassú növekedés kezdődik-e meg, mindenesetre egyelőre pengeélen táncolunk. Mindenképpen Amerikából és Ázsiából kell jönnie ismét pozitív adatoknak, hogy ne tegye le második lábát a W.

Törékeny hangulat a tőzsdéken

A nemzetközi tőzsdei hangulat alapvetően pesszimistává vált, a potenciális növekedés beárazása tovább folytatódik, azonban a csökkenő kockázati éhség miatt inkább a negatív forgatókönyvek árazódása látszik. A további lehetséges jegybanki ösztönző jóllehet újra többletpénzt juttat a piacokra, azonban megítélése nem feltétlenül lesz olyan kedvező, mint az előző fázisban volt. A befektetői hangulat és ezzel együtt az indexek pengeélen táncolnak, a további növekedés irányának meghatározása szempontjából. Mindaddig, amíg nem kapunk kedvező híreket a munkanélküliségről, a fogyasztói bizalom alakulásáról, addig inkább short pozíciók felvételére adódik jó alkalom a nemzetközi indexekben (DAX, S&P 500).

Egy pozitív forgatókönyv megvalósulásához arra is szükség van, hogy az európai hitelezési válság ne újuljon ki.Az amerikai 10 éves állampapír-hozamok jelenleg 2,7 százalék körül mozognak, ezzel összevetve több nagy cég részvénye is vonzó osztalékhozamot kínál. (Így például a Verizon, az AT&T, a Pfizer, a Merck, illetve a DuPont.)

A  piacra ömlő pénz inkább a defenzív papírok iránti keresletet élénkítheti (gyógyszer, telekommunikáció, közszolgáltatók). Utóbbi szektorok növekedéséből ETF-eken keresztül vehetik ki részüket a befektetők leghatékonyabban.Háda szerint a piacok még inkább a defenzív részvények irányába tolódnak majd el.

Itthon az Egis a kedvenc

A budapesti tőzsde fontosabb papírjai között erős a differenciálódás, ami jól látható a gyógyszerpapírok iránti fokozott érdeklődésben. A magyar tőzsde blue chip-jei közül a Quaestor elsőszámú kedvencévé ismét az Egis vált, amely Háda szerint az általános, defenzív papíroknak kedvező hangulat mellett vállalati szinten is jó növekedési lehetőségekkel rendelkezik exportpiacain. Pozitív fejleményeket várnak az orosz piacra történő belépéstől, illetve a soron következő új termék-bevezetésektől is.Hasznos lehetne egy IMF-megállapdásA hazai növekedés továbbra is exportvezérelt, így ezentúl is a németekkel együtt sírunk és nevetünk - szögezte le az elemző. A munkanélküliség kismértékben javult ugyan, de várakozásaik szerint mivel a javulás csak szűkebb szegmensben látható, az állástalanok száma továbbra is magas szinten marad, gátolva a fogyasztás beindulását.A nemzetközi pénzpiacok gondolkodásában bekövetkezett változás igencsak megnehezíti a kormányzat lehetőségeit, hiszen egyszerre kell szigorú fiskális politikát folytatni és növekedést produkálni. Tavasszal a helyzet még lényegesen egyszerűbbnek látszott. Megítélésük szerint jogosan tárgyal a kormány keményen az IMF-fel, a bizonytalan helyzet miatt azonban egy készenléti hitelmegállapodás tető alá hozása hasznos lenne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!