10688 ponton fejezte be a pénteki kereskedést a tokiói tőzsde Nikkei 225 indexe, ez 2,8 százalékkal volt magasabb a 2012-es záróértékénél. A mutató a 2011 márciusi cunami és földrengés óta nem volt a mostaninál magasabb szinten. A masszív erősödés oka, hogy a befektetők most tértek vissza szabadságukról, időközben az Egyesült Államokban megállapodtak a költségvetési szakadék elkerüléséről, a jen pedig jelentősen gyengült a dollárral szemben.

A többi távol-keleti piacnak nem volt ilyen jó napja: a hongkongi Hang Seng 0,4 százalékkal gyengült csütörtökhöz képest, akárcsak a dél-koreai Kospi index és a tajvani tőzsde mutatója.

A jen gyengülésének köszönhetően Tokióban elsősorban az exportra termelő cégek részvényei vitték el a mai napot: a Toshiba például 3,9 százalékkal ugrott feljebb, míg a Nikon és a Hitachi egyaránt 5,2 százalékos szárnyalást mutatott. Ennél is nagyobbat, 7,5 százalékot ugrott a Bridgestone, míg az autógyártók közül a Toyota 6,4 százalékkal, a Honda pedig 4 százalékkal ért többet, mint 2012 végén. Jó napja volt a pénzügyi szektornak is, hiszen a Nomura 4,2 százalékkal, a Mitsubishi UFJ pedig 5 százalékkal lőtt ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!