A GPW árfolyama 50,75 zlotyn (17,87 dollár) kezdett, ennek alapján a cég piaci értéke 2,13 milliárd zloty (750 millió dollár).


A magánbefektetők 43 zlotyért, az intézményi befektetők 46 zlotyért jegyezhették a tőzsdeüzemeltető részvényét. Mintegy 323 ezer magánbefektető szerzett GPW-részvényt.

Röviddel 13 óra előtt a GPW papírja tovább drágult, már 23 százalékos pluszban állt 52,70 zloty árfolyamon, míg a tőzsde vezető WIG20 indexe 0,7 százalékos nyereséget mutatott.


A kincstárügyi minisztérium a GPW 63,5 százalékát, 26,8 millió részvényt adott el.


A tavalyi kísérlet a GPW privatizálására stratégiai befektető bevonásával meghiúsult, mivel a nagy nemzetközi tőzsdeüzemeltető társaságok nem mutattak érdeklődést a varsói piac iránt. A bécsi tőzsde közeledését viszont Varsó több alkalommal is elhárította, mivel a GPW saját konkurensének tekinti potenciális piacán, Kelet- és Közép-Európában.


A varsói tőzsde 1991-ben éledt újjá, kezdetben öt cég részvényeivel kereskedtek. Jelenleg a börzén 390 céget jegyeznek, amelyeknek az együttes piaci tőkeértéke mintegy 800 milliárd zloty.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!