A vezérigazgató elmondása szerint az apportált cégeket mind a tőkeemelést végrehajtó dél-afrikai vállalatok, mind a Genesis auditáltatta. A TEBÉSZ állításával szemben a Genesis szerint a befektetői ajánlatban nem szerepeltek az apportálandó Rudagipsz-Mix Zrt. kapcsán a Hasit vagyonelemei, így azok apportként nem is kerülhettek a Genesisbe. Rasztovits elmondása szerint az ajánlatban csak elvi vételi lehetőségről volt szó, ezt lett volna hivatott részfinanszírozni az - időközben meghiúsult - MFB hitel is.

A tőkeemelés kapcsán törvény által is előírt nyilvános vételi ajánlat késlekedéséről a vezérigazgató leszögezte, az érintett dél-afrikai vállalatok ugyan "gőzerővel dolgoznak az ügyön", ám egyelőre még nem sikerült a szükséges többmilliárd forintos fedezetigazoláshoz szükséges pénz előteremtése, amelyre szükség lenne a PSZÁF által is jóváhagyott ajánlattételhez.

A Genesis ugyan a kisbefektetőkhöz hasonlóan nyugtalanul várja az ajánlattételt, ám a vezérigazgató szerint nyomást sajnos nem gyakorolhatnak, az a felügyelet mint hatóság dolga - hangsúlyozta Rasztovits.

A négy apportált vállalat ellen megindított APEH végrehajtás kapcsán a vezérigazgató leszögezte, az részben a csoporton belüli körbetartozás következménye.

Mivel a Rudagipsz a Hasit felszámolójával kialakult viszály miatt július óta nem végez termelő tevékenységet, így a felhalmozódott járulékhátralékokat csak meglévő raktárkészletek, illetve megrendelés esetén a külszíni fejtésből származó anyagok értékesítésével próbálják fedezni. Ezek azonban kis tételek, így a végrehajtás is elhúzódik.

Mint a vezérigazgató fogalmazott, egy termelő tevékenységet nem folytató cég esetében nem meglepő, ha hátralék képződik. A megfelelő finanszírozási háttér előteremtése esetén azonban ezeket rendezni tudnák, valamint a tevékenység is beindulhatna.

Erre vonatkozóan Rasztovits elmondása szerint folynak tárgyalások (ahogy a napelemleányok szintén rendezetlen értékesítése kapcsán). Konkrétumokat azonban egyelőre nem volt hajlandó elárulni a vezérigazgató, ugyanis, mint fogalmazott a Genesisnek nem szokása a lufifújás, álmokat nem szeretnének értékesíteni. A kellő időben, a társaságtól megszokott gyorsasággal bejelentik majd az üdvös fejleményeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!