Jó hangulatban fogadta a piac a Standard & Poor's pénteki döntését, amellyel váratlanul befektetési kategóriába sorolta a magyar államadósságot. Ez meg is látszott az árfolyamokon, a hosszabb lejáratú, 10 éves magyar állampapírok hozama 10 bázisponttal csökkent rögtön a kereskedés elején, a BUX index a kereskedés első óráját követően 1,8 százalékos emelkedést mutatott, bár minden vezető részvény drágult, eddig az OTP 2,6 százalékos emelkedése vitte a hátán a piacot. A forint is erősödött az euróval szemben, a péntek reggel még 310 forinton álló euró kurzusa a délelőtt folyamán 307,5 forint alá csökkent.

Az elemzők szerint a felminősítés hatása a magyar részvénypiacra egyértelműen pozitív, két csatornán keresztül is. Egyrészt hozamcsökkenés a különböző árazási modellekben felértékeli a cégek várható készpénzáramlását, másrészt az Erste Befektetési Zrt. szakértői szerint a lépéssel a részvénypiac kockázati felárának is csökkennie kell. Elemzőik úgy vélik, hogy e két hatás eredőjeként a BUX indexben egy jó hat-hét százalékos felértékelődés is indokolt lehet a felminősítés hatására, s könnyen elérhetővé válhatnának a BUX indexben az utoljára 2007-ben látott 30 ezer pont feletti értékek.

Megindulhat a pénztömeg - de mekkora?

A másik hatást a hitelminősítés megváltozása miatt a piacra érkező portfóliótőke fejtheti ki. Pontos számok ugyan nincsenek, de többen is utalnak arra, hogy számos intézményi befektető, nyugdíjalapok, biztosítók portfólióallokációjánál fontos mérföldkőnek számít a befektetési kategória. Ez általában a befektetési kategóriába sorolt országok részvénypiacain csak akkor fektethetnek be, vagy szerepeltetik azokat nagyobb súllyal, ha az ország kockázati besorolása a befektetési kategóriába esik. Ehhez általában nem elég egy, hanem legalább két hitelminősítőnél befektetési besorolást kell elérni, s tekintve, hogy a Fitch már tavasszal felminősítette Magyarországot, ezt a lécet most sikerült megugrani.

Arról azonban nincsenek pontos számadatok, hogy ez pontosan mekkora tőkét jelenthet. A portfolio.hu korábbi cikke szerint a Citigroup elemzői egy múltheti anyagukban úgy vélték,, a felminősítés hatására mintegy 850 millió dollárnyi portfóliótőke indulhat meg Magyarország felé. A Citigroup elemzői sem számítottak arra, hogy a Standard & Poor's már most lép, ők - a piaci konszenzussal egyetértésben - egy jövő év első negyedében esedékes felminősítésre számítottak.

Kép: Forrás: Saxo Bank

Árfolyamkilátás - az MNB ennek nem örülne

Az euró forintárfolyama a pénteken megindult forinterősödést követően már megközelítette az elmúlt másfél év egyik legfontosabb támasz-szintjét, ez pedig valamivel 307 forint alatt található. Ez a szint jelenti az alsó határát annak a sávnak, amelyben a kurzus az elmúlt másfél évben mozgott, s amelyből felfelé a Brexit szavazást követően sikertelenül próbált meg felfelé kitörni a kurzus. Ha sikerülne meggyőzően letörni ezt a szintet, akkor a technikai elemzés szabályai szerint középtávon elvileg a kitörés irányában, a sáv szélességével megegyező mozgás lenne elvárható, ami további 10 forintos euró gyengülést jelentene. Ez számokra lefordítva annyit tesz, hogy ha az euró kurzusa 305,5 forint alá süllyedne, akkor jó eséllyel lehetne 297 forint alatti euró árfolyamokkal számolni (ez a tavaly árpilisi forintcsúcsot jelenti.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!