Az arany jegyzése minden idők legmagasabb értékét érheti el, mivel a befektetők menedéket keresnek a vagyonuknak, beleértve a védelmet egy lehetséges újabb világgazdasági válságtól - véli a GFMS.


A nemesfém ára várhatóan eléri az unciánkénti 1050-1300 dollárt az év hátralévő részében, és akár 2000 dollárra kúszhat, ha az adósságválság esetlegesen Európán kívülre terjed - közölte Paul Walker, a cég vezérigazgatója egy interjúban. Az arany a platina árát is felülmúlhatja - tette hozzá.

Az arany jegyzése 13 százalékot emelkedett idén, mivel az európai fiskális válság gyengítette az eurót és zavart okozott a globális pénzügyi piacokon. A Deutsche Bank a napokban azt közölte, hogy az arany ára 1700 dollárra kúszhat föl a deviza gyengülése miatt.


Az arany ára 1249,40 dolláron tetőzött május közepén. A nemesfém spot ára kis mértékben unciánként 1240,70 dollárra kúszott föl kedd reggel, miután korábban 0,3 százalékkal csökkent a jegyzés.

Csökkent az olajár-prognózis


A Société Générale csökkentette 2011-es kőolajár-előrejelzését a vártnál nagyobb olajkészletek és a gyenge fogyasztásnövekedés miatt. Átlagosan hordónkénti 92,30 dolláros jegyzésre számítanak a jövő évre, míg korábban 101 dolláros volt a prognózis. A Brenttel 91,80 dolláron kereskedhetnek a korábban becsült 100,25 dollár helyett.

A kőolaj ára 14 százalékkal csökkent a múlt hónapban, ami rekordmértékű visszaesés közel másfél éven belül. Ennek oka, hogy az olyan európai országok, mint Görögország és Portugália a kormányzati adósságok kifizetésével küzdenek.

Hosszabb távon az olaj ára is emelkedik, mivel az árupiaci cikkek infláció elleni fedezetet biztosítanak - közölte a SocGen. A bank emelte 2014-es előrejelzését hordónkénti 110 dollárra és átlag 114 dolláros árat vár 2015-re.


A kőolaj ára ma három napon belül először emelkedik, miután Ben Bernanke Fed-elnök közölte, hogy Amerikában a fellendülés sértetlen marad. A jegyzés 0,7 százalékkal hordónként 71,95 dollárra emelkedett a tengerentúlon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!