A Dow Jones Industrial Average 7,8 százalékkal emelkedett szeptemberben, ez 71 éves rekordnak számít, hiszen ennél nagyobb szeptemberi nyereséget utoljára 1939-ben ért el a mutató, akkor 13,5 százalékkal ugrott az ősz első hónapjában.  Az akkori nyereséget azonban fájdalmas lejtmenet követte a piacon, két és fél év alatt 40 százalékkal esett vissza az amerikai részvénypiac. Persze az akkori körülmények egészen mások voltak, hiszen a második világháború kirobbanásának idejét nem nagyon lehet összehasonlítani a világ jelenlegi állapotával - mutat rá Mark Hulbert, a Marketwatch publicistája.


A szerző a statisztikák alapján arra a következtetésre jut, hogy nem nagyon lehet előre megbecsülni a piacok októberi teljesítményét a szeptemberi alapján. A második világháború vége óta 64 szeptember volt, ebből 24 hozott szeptemberben tőzsdei emelkedést, ezt 13 esetben követte októberi nyereség a tőzsdéken.  A 40 veszteséges szeptember után 25 alkalommal következett októberi emelkedés. Az első esetben 54, a másodikban 62 százalék volt az emelkedő októberek aránya.


A szerző arra a nem meglepő következtetésre jut a statisztikák alapján, hogy az egyik hónap teljesítménye sokszor keveset árul el arról, milyen lesz a következő a tőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!