A feltörekvő piaci devizák között erősödésbe váltott a szlovák korona és a lengyel zloty is, miközben a forint és a cseh korona ázsiója alig változott. Előbbi devizának azok a spekulációk adnak lendületet, amelyek szerint Szlovákia januárban kedvezőbb árfolyamon lép majd be az eurózónába - jelentette a Bloomberg. Az ezirányú reményeket táplálta, hogy Robert Fico miniszterelnök tegnap közölte: üdvözli az erősebb koronát, az ugyanis lendületbe hozza az ország gazdaságát az eurózóna-csatlakozás 2009 január 1-jei dátumát követően. Az euró koronajegyzése a rekordot jelentő 31,010-es szintre süllyedt, az egy nappal korábbi 31,136-os szint után, így a szlovák deviza a most véget érő héten összesen 1,4 százalékot erősödött. A lengyel zlotyt eközben azok a várakozások erősítették, amelyek szerint a varsói jegybank május 29-ei ülésén változatlanul hagyja a kétéves csúcson, 5,75 százalékon tanyázó alapkamatot. Az euró jegyzése a csütörtöki 3,4159-ről 3,4039-re süllyedt, amivel a zloty heti gyengülése 0,5 százalékra mérséklődött. Bár legutóbb már korrigált a forint, a Bloomberg adatai szerint péntek délután érvényes 245,07-es euróárfolyam a magyar deviza 0,8 százalékos heti erősödését takarja úgy, hogy a hét utolsó napján alig volt mozgás. Az MNB monetáris tanácsa május 26-án, hétfőn hozza meg kamatdöntését, a megfigyelők többsége 25 bázisponttal 8,5 százalékra emelkedő alaprátára számít. A cseh korona kurzusa szintén nem változott jelentősen, az euró 25,102-es árfolyama a cseh deviza 0,3 százalékos heti gyengülését jelenti, miközben a román lej 0,6 százalékos gyengüléssel abszolválhatja a hetet. A török líra pénteki korrekciója viszont csak arra volt jó, hogy a dollárhoz viszonyított jegyzés 1,2448-ra süllyedjen, amivel a török deviza heti vesztesége 1,1 százalékra mérséklődött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!